Haftalık Göç Bülteni / 3-9 Mayıs

 

İyi Haber Var:  Kafala Sistemi Yeniden Şekilleniyor!

Dünyanın en zengin körfez ülkeleri olan Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’da yaygın olan ‘Kafala Sistemi’, çalışmak isteyen göçmenlerin, onları hedef ülkeye getiren kişiler tarafından pasaportuna el koyulup karşılığında maaşlarını alamasalar dahi sürdürmek durumunda kaldıkları neredeyse bir işçi köleliği sistemi olarak bilinir.

Sistem Katar’da Yeniden Şekilleniyor!

Temel özgürlüklerden yoksun olan işçiler için hak talebinde bulunan ve eski sistemi kınayan aktivistler sayesinde 2 milyon göçmen reformlardan yararlanarak, işten ayrılmak veya mevcut işini değiştirmek gibi nispeten iyileşmiş haklara sahip olacak.

 

Kaynak: Economist

Tarih: 8.05.2021

 

Tarihin En Düşük Mülteci Kabul Kotası Nihayet Değişti

ABD eski başkanı Trump,  başkanlık döneminde ülkenin bilinen en düşük mülteci kabul kotası olan 15 bin mülteci sınırını korumakta ısrarcı olmuştu ve bu tavrı Beyaz Saray’ın önünde protesto edilmişti. Joe Biden tarafından iyileştirileceği umulan mülteci kabul kotasında beklenen karar geldi.

Biden, eski kotanın Amerika’nın mültecileri kabul ettiği gerçeğini yansıtmadığını belirterek bu sayıyı 62 bin 500 olarak iyileştirdi.

 

Kaynak: BBC

Tarih: 4.05.2021

 

Covid-19’un Uluslararası Koruma Altında Olan Çocuklara Etkisi Raporlandı

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SDGG) tarafından yayınlanan raporda pandemi gölgesinde Türkiye’de uluslararası koruma altında bulunan çocukların yaşadıkları mağduriyetlerin altı çizildi.

Rapora göre, uzaktan eğitim ile okula devam edebilen çocuklar oldukça azınlıkta. 100 çocuktan 69’u erişim sağlayamıyor. Okuldan ve sosyal hayattan uzak kalan çocuklarda öfke kontrolünün azaldığı, mutsuz çocukların ailesiyle dahi iletişime geçmekte zorlandığını gösteren psikolojik etkiler gözlemleniyor. Bunun yanı sıra, sağlık hizmetlerine erişim de oldukça düşük: Her 100 çocuktan 36’sı bu hizmetlerden yoksun kalıyor.

 

Kaynak: Mülteci Medyası

Tarih:5.05.2021

Rapor: http://sgdd.org.tr/yayinlar/sgdd_akademi_covid_cocuklar_turkiye_etkisi_raporu_210420_A.pdf

 

 BM Gıda Ve Tarım Örgütü: Mevsimlik İşçiler ve Suriyeli Mülteciler İşsiz Kaldı

BM Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO) ve Ankara Üniversitesi’nin araştırmasına göre pandeminin faturasını en çok mülteciler ve mevsimlik işçi olarak tarımda çalışanlar ödedi. Araştırmanın çıktısı olarak, Suriyeli mültecilerin yüzde 94’ü iş bulma konusunda sorun yaşarken mevsimlik tarım işçilerinin de yüzde 64’ü bu problemle mücadele ediyor.

Bu gerçek, gıda güvenliğini sürdürülebilir kılmak ve sosyal koruma kapsamında erişimini sağlayabilmek için tarımın ve buna bağlı olarak tarım işlerinin resmileştirilmesi gerektiği vurgulamaktadır.

 

Kaynak: Gıdahattı

Tarih: 6.05.2021

 

 The Guardian: Yasa Dışı Geri Göndermelerde En Az 2 bin Mülteci Hayatını Kaybetti

İngiliz gazetesi The Guardian, Covid 19 etkisiyle AB’nin sıkılaşan mülteci politikalarını ve yasa dışı geri püskürtmelerini konu alan haberinde pandemi boyunca en az 2 bin mültecinin şiddet içeren geri göndermeler sırasında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bununla birlikte, artan vahşet dolayısıyla Avrupa’ya gelen göçmenlerin sayısı da azaldı. Bu rakam, 2019’da yaklaşık 130.000 iken, 2020’de 100.000’e düştü . Gazete, bu sayısal analizi konusunda BM’ye bağlı kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin verilerini kaynak gösteriyor.

 

Kaynak: Info Migrants

Tarih: 7.05.2021

 

BM Mülteci Ajansı, Burkina Faso İçin Endişe Duyuyor

 BMMYK, son günlerde Burkina Faso’da artan şiddet olayları nedeniyle endişelendiğini duyurdu. Bölgede şu an için 45 kişi öldürüldü ve silahlı saldırganlar sivilleri öldürmekle kalmıyor evleri de yakıyorlar. Hayatları tehlikede olduğu için daha güvenli alanlara göç etmek isteyen kişilerin sayısı günden güne artarken sayısı 17.500’den fazla olduğu bilinen kişinin yerinden edildiği açıklandı.

Saldırganların yalnızca evleri değil sağlık merkezlerini ve dükkanları da yakmaya başlaması üzerine evini bırakıp kaçmak zorunda kalan masum halk ayrıca acil yiyecek, barınak ve temiz su gibi temel ihtiyaçlardan da yoksun.

 

Kaynak: UNHCR

Tarih: 07.05.2021

 

Tunus Açıklarında 38 Göçmen Hayata Tutundu

 Tunus’tan yola çıkıp Avrupa’ya ulaşmak isteyen göçmenlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Ancak iltica etmek isterken, yasa dışı geri püskürtmelere maruz kalan ve ya bot/ gemi kazasına uğrayan binlerce insan da boğularak can veriyor.

Salı günü yola çıktığı bilinen, yaşları 20 ile 35 arasında olan Afrikalı bir grup, Akdeniz’i geçip Avrupa’ya varmayı umut ederken yaşadıkları kaza sonucu batmak üzereyken Tunus’un kıyı kenti olan Sfax’da kurtarıldılar.

 

Kaynak: Info Migrants

Tarih: 05.05.2021

 

Yunanistan’ın Geri İttiği Göçmenler Türk Karasularında Kurtarıldı

Yunanistan Sahil Güvenlik tarafından Türk karasularına itilen 39 düzensiz göçmen kurtarıldı.

Güneş Adası açıklarında lastik bir botta bulunan düzensiz göçmenlerin ihbarı üzerine, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde harekete geçen ekip Yunanistan tarafından geri itilen düzensiz göçmenlerin güvenliğini sağladı.

Yasal işlemlerin ardından göçmenler bölgeye en yakın geri gönderme merkezine sevk edildi.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

Tarih: 05.05.2021

 

 

Hazırlayan: Yağmur BAŞ

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...