Japonya ve Güney Kore, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Kobalt Çıkarmayacak

Orta Afrika ülkesi olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti dünyada kobaltın yüzde 60’ının çıkarıldığı bir yerdir. Ülke de zengin kobalt yatakları bulunmaktadır fakat bu kobalt yataklarının çoğunu Çinlilere kaptırmışlardır, Kongo Cumhuriyeti’nden Japonya ve Güney Kore de kobalt çıkarırken artık başka alternatifler bulmaya başlamışlardır. Bu arayışa girmelerinin sebebi olarak da siyasi istikrarsızlık, yeni vergilendirme sistemi ve piyasada ki Çin hâkimiyeti olarak gösterilebilir. Güney Kore ve Japonya nın yeni alternatifleri ise Avustralya ve Kanada oldu. Kobalt rezerviyle dünyada 1. Sırada Demokratik Kongo Cumhuriyeti yer alırken Japonya ve Güney Kore’nin tedarikçi ülkesi olan Avustralya 2.sırada, Kanada ise 5. Sırada yer almaktadır.

Kobalt elektronik ve otomotiv sektörünün vazgeçilmez bir maddesidir. Özellikle akıllı telefonların ve elektrikli araçların artması il de kobaltın değeri artış göstermektedir. Zaman, teknoloji ilerledikçe değeri artan bu maden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ise yasa dışı yollardan çocuk işçilerin çalışmasıyla normal şartlarda 30 metre derinlikten çıkarılması gerekirken 60-70 metre derinliğe kadar inilip birçok çocuğun ölümüne neden olarak çıkarılmaktadır. Ülkede ise kobaltın çıkarımı ile yeni yasa tasarısı ortaya atıldı. Ülke yüzde 3,5 olan ham madde çıkarım vergisini yüzde 10 a çıkararak kobalttan daha fazla getiri elde etmeyi planlıyor.

Merve AFACAN
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.