“Türkiye Radikalleşiyor Diyenler “

İtalya’da yayımlanan liberal ‘La Stampa’ gazetesi, Türkiye-İsrail ilişkilerini değerlendirirken, “Türkiye’nin radikalleşmesi söz konusu değil” yorumunda bulundu.

Gazete, bugünkü yorumunda birçok kesimin Türklerin radikal İslam’a yöneldiği yolunda dümen suyuna girmesinden endişe ettiğini dile getirdiğini hatırlattı.

Yorumda, “Kim böyle konuşuyorsa, Türkiye kimliğinin inceliklerini, yani Osmanlı İmparatorluğu döneminden Türkiye’ye miras kalmış olan, yöneticilerin kurnazlığını ve ülkenin sınırsız gerçekçiliğini pek tanımıyor demektir. Özetle Ankara, Batı’nın belirleyici bir unsuru olarak politik sürece dahil olmak için Ortadoğu’da nüfuzunu artırma yönündeki çabalarını çok büyük bir olasılıkla sürdürecektir” diye yazdı.

İspanya’da yayınlanan sol-liberal El Pais ise, ‘Tehlikeli ayrılış’ başlıklı yorumunda, Türkiye ile İsrail arasında baş gösteren gerginliği ele alırken, İsrail ile Türkiye’nin, tavırlarını gözden geçirip ilişkilerini yeniden rayına oturtması gerektiğini söyledi.

El Pais, Şunları Yazdı:

“İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, dar görüşlü politikalar izliyor ve ülkesini gittikçe daha fazla izolasyona sürüklüyor. İsraillilerin çevresinde çok fazla dost ülke yok ve Türkiye ile köprüleri atma lüksüne de sahip değiller. Diğer tarafta Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da dış politikasını sokağın taleplerine bırakmış gibi görünüyor. Erdoğan’ın dozu gittikçe artmakta olan İsrail karşıtlığı oy kazanma ve Arap Dünyası’ndan alkış alma hedefine yönelik.”

Almanya’dan “İlişkileri İyileştirin” Çağrısı

Almanya’nın uluslararası yayın kuruluşu Deutche Welle, Ankara ile Tel Aviv arasındaki gerginliğe ilişkin Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Philipp Missfelder ile görüştü.

Missfelder, Türkiye’nin İsrail ile diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürme ve askerî anlaşmaları askıya alma kararını “yanlış” olarak nitelendirdi. Missfelder, “Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmesini diliyorum, çünkü her iki ülkeye de ihtiyacımız var” dedi. 

Missfelder, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerilimin bölgeyi de olumsuz yönde etkileyebileceğini anlatırken, “Bölgede önemli bir ortak olarak Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türkiye’nin artık Kuzey Irak’ta veya Suriye’de geçmişe göre daha fazla sorumluk taşıyor. Bir yandan da Mısır gibi ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmeler, istikrarsızlığa ve birçok soru işaretinin doğmasına yol açıyor. İsrail’in güvenilir bir ortağı olarak Türkiye dış politika açısından çok önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle iki ülke arasındaki işbirliği yeniden iyileşmeli” diye konuştu.

 

(tuicakademi-CNN-DHA)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...