Yemen’de Mutlu Son

Arap Baharı’nın etkisi altına giren Yemen’de, devlet başkanı ile muhalefet yetki devrinde anlaşmaya vardı.

Aylardır protesto gösterilerine sahne olan Yemen’de muhalifler ve Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih arasında ”yetki devri” konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. 

Yemenli muhalif lider Muhammed Basindva, Reuters’a yaptığı açıklamada, Salih’in yetkilerini devretmesine olanak sağlayacak ”operasyonel mekanizma” konusunda mutabakata varıldığını, anlaşmanın ilgili taraflarca yarın imzalanacağını açıkladı.

Basindva, ”Her şeyle ilgili anlaşmaya varıldı. Devlet Başkanı Salih, Körfez İşbirliği Konseyi’nin teklifini yarın imzalayacak. Muhalefet ve devlet başkanının yardımcısı da anlaşmaya imzalarını koyacak” dedi.

Salih, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK), yetkilerini yardımcısı Abdrabbu Mansur Hadi’ye devretmesi yönündeki önerisini daha önce 3 kez geri çevirmişti.

Yarın imzalanması beklenen anlaşma çerçevesinde, Salih’in, kendisine ve yakınlarına sağlanacak dokunulmazlık karşılığında yetkilerinden vazgeçmesi, ancak anayasal düzeyde ”Devlet Başkanı” sıfatını koruması öngörülüyor.

Yemen’de devlet başkanlığı seçimlerinin Ocak ayında yapılması planlanıyor.

 

(tuicakademi-ntvmsnbc)

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.