AB –Türkiye Müzakerelerine Kıbrıs Engeli

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, 27 AB ülkesinin Brüksel’deki büyükelçileri ile yaptığı toplantıda, “Kabul etmek gerekir ki Türkiye ile genişleme müzakereleri Kıbrıs meselesinden ötürü fiili olarak durmuştur” dedi. Aynı zaman da Rompuy; “AB ile müzakerelerini tamamlaması halinde Türkiye için üyelik dışındaki alternatiflerin de değerlendirilebileceğini ve yoğun temasların sürdürüleceğini” söyledi.

 

Düşünce kuruluşu Avrupa Poltika  Merkezin’de vizyonunu anlatan Van Rompuy’a Türkiye ile ilgili fikirleri de olmak üzere çok sayıda soru yöneltildi. Türkiye dışında kalan soruları cevaplayan Rompuy,  EPC Başkanı Hans Martens’in, “Türkiye hakkında da birkaç söz edin”  tarzında ısrarıyla karşılaşınca Martens’e teşekkür ederek “size çok resmi bir cevap vereceğim” dedi ve sözlerine söyle devam etti. “Türkiye 1999’da AB’ye aday üye oldu. 2005 yılında müzakerelere başladı. Birçok engelin mevcudiyetine rağmen müzakereler hala sürüyor. Sorunlar yabancı üçüncü ülkelerle değil, üye ülkelerle. Bu sorunları çözmemiz gerekiyor. Bizi ilgilendiren kısmı, bir üyemize, (Kıbrıs Rum kesimine) diğer üye ülkelerden farklı davranamayacağımız. Türkiye’de gerçekleşen tüm reformları memnuniyetle karşılıyoruz. En başından beri Türkiye’nin müzakerelerinin uzun zaman alacağını, 10 yıldan fazla süreceğini biliyoruz. İlerlememiz gerekiyor, fakat herkes uluslararası anlaşmalara, AB içinde yaşadığımız şekilde tüm üye ülkelere saygı göstermek zorunda. Fakat müzakerelere uzak mesafeli ve sonunda bazısı referandum yoluyla 27 üye ülke karar verecek. Bildiğiniz gibi müzakerelerin sonunda, üyelik ve diğer formüllerden hangisinin en iyi olduğu konusunda AB içinde gerçek bir anlaşma olmayabilir. Fakat şu aşamada en önemli şey bizim başladığımız şekilde gerçekten iyi niyetle müzakere yapmamız ve yolun sonunda Türkiye’nin hangi statüde olacağı konusunda anlaşmamız.” Dedi.

 Rompuy’un diğer AB’ye aday üyeler hakkında düşüncelerini belirtmesi fakat Türkiye için herhangi bir açıklama da bulunmaması ve seyahatleri arasında diğer üye devletleri ziyaret edip, Türkiye’ye uğramaması ve politikacılarıyla konuşmaması AB üye ülkeleri tarafından eleştirilere maruz kalmıştır.

(TUİÇ akademi,cnntürk, abhaber, euractiv)

Esra Kaya

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...