AB Yolunda Arnavutluk ve Makedonya

17 Nisan günü Fransa’nın Strazburg kentinde, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu toplandı. Toplantıda; Suriye meselesi, Türkiye tarafından tutuklanan Yunan askerlerin durumu, Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliği gibi birçok gündem konusuna değinildi.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Strazburg’da devam eden Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu çerçevesinde, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ile basın toplantısı düzenledi.

Federica Mogherini, basın toplantısında “Bugün Komisyon, Arnavutluk ve Makedonya ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasını Konseye önermiştir.” açıklamasını yaptı. Aynı zamanda, Batı Balkanlara dair Sırbistan ve Karadağ müzakerelerinin olumlu gelişmeler gösterdiğini, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Arnavutluk devletlerinin AB adaylığı süreci devam ederken, Bosna-Hersek’in başvurusunun da değerlendirmeye alındığını hatırlattı.

Yüksek Temsilci Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu Genel Kurul toplantısının ardından Tiran, Üsküp, Podgoritza ve Belgrad’ı ziyaret ederek liderler ile yakın temaslar kurdu. Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliği konusuna dair,”Birçok kez söylediğimiz gibi, Batı Balkanlar Avrupa’dır ve gelecekte de bizim güçlü ve birleşik Avrupa’mızın bir parçası olarak kalacaklarıdır. Bu bir çıkarlar ve sorumluluklar paylaşımı konusudur.” ifadelerini kullandı. Balkan turunun ardından, üç yıl içinde imkansız denilen sonuçlara ulaşıldığını söyleyerek sürecin olumlu yönde ilerlediğinin sinyallerini verdi.

Mogherini’nin basın toplantısını birlikte düzenlediği, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Hahn ise, Komisyonun önerisinden sonra üyelik müzakerelerinin başlatılması için AB üyesi devletlerin onayının şart olduğunun altını çizdi ve kendi ülkesi olan Avusturya’da halkın büyük bir kısmının buna olumsuz baktığını bildirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da genel kurulda yaptığı konuşmasında, AB’nin Balkanlar’da genişlemesine hazır olmadığı mesajını verdi.

Mogherini Genel Kurul’un ardından Arnavutluk’un başkenti Tiran’a geçti. Başbakan Edi Rama ile görüşen temsilci verdikleri basın toplantısında, ‘’ AB’nin Batı Balkanlardaki genişleme politikası, Avrupa entegrasyon projesinin DNA’sı olan uzlaşı ve barışa dönüyor. Bölgedeki diğer ortaklarla ilişkileri geliştirme yönünde Arnavutluk kararlılık ve iyi irade gösteriyor. AB’de dış politika ve güvenlik söz konusu olduğunda Arnavutluk bizimle yüzde 100 aynı çizgide olan bir ülkedir.” açıklamasını yaptı.

Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te de Başbakan Zoran Zaev ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Mogherini, Makedonya’nın gösterdiği gelişmenin hükümetin, cumhurbaşkanın, meclisin, muhalefetin ve vatandaşların ortak başarısı olduğunu söyledi ancak ülkenin yanlış yola döndüğü sürece halen bir riskin olduğunu da belirtti.

Yapıcı ifadeleriyle Batı Balkanları değerlendiren Yüksek Temsilci Mogherini, ilerleme kaydeden tüm Balkan ülkeleri için AB yolunda bir ışık yakmış oldu. Bu yolda Batı Balkan devletleri de AB Komisyonu tarafından verilen şartları adım adım gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu ilerleme ile bazı Batı Balkan devletleri 2025’i beklemeden AB üyesi olmaya hak kazanabilir.

 

 

Simge ŞAHİN

o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

 

 

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

[td_block_social_counter open_in_new_window="y" social_rel="nofollow" facebook="tuicakademi" twitter="tuicakademi" youtube="c/TUİÇAkademi" manual_count_youtube="2586" instagram="tuicakademi"]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kitap Analizi: Hasım İstihbarat ve Hibrit Savaş

Bu yazıda İbrahim ÇEVİK'in Hasım İstihbarat ve Hibrit Savaş başlıklı kitabı analiz edilmiş ve kavramlara açıklık getirilmiştir.

EU-Turkey Deal in the Framework of the Migration Law

This article will elaborate the both sides’ stances toward the EU-Turkey Deal. By doing so, it will be analyzing the background of the deal and the migration crisis in the first part also mentioning the Joint Action Plan. Then, the second part will be dedicated to the explanation of the EU-Turkey Deal and the EU-Turkey Statement’s existing points and a conclusion will follow.

Soğuk Savaş Sonrası Gelişen İnsani Güvenlik Çerçevesinde Kamu Diplomasisi Aracı Olarak İnsani Diplomasi

Bu çalışmada Soğuk Savaş sonrası gelişen insani güvenlik çerçevesinde devletlerin neden küreselleşmenin bir sonucu olan kamu diplomasisinin türlerinden insani diplomasiyi tercih ettikleri anlaşılmaya çalışılmıştır.

Göçmen Haklarının Edinilmesinde Diasporaların Rolü: Almanya’da Türk Diasporası Örneği

Bu çalışmanın amacı, Almanya’ya yapılan işçi göçü sonrası Almanya’da oluşan Türk Diasporasının zamanla Alman siyasal yapısında boy göstermesi, haklarının farkına varması ve dernek ve sendikalarla hak arama sürecinin incelenmesidir.