ABD Esed’i Devirmekte Kararlı

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Rusya ve ABD arasında Cenevre’de Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenmesi konusundaki anlaşmayı değerlendirirken Washington’ın Suriye lideri Beşşar Esed’i devirme planından vazgeçmeyeceğini dile getirdi.

Suriye ile ilgili anlaşmanın herhangi bir illüzyon oluşturmaması gerektiğini ifade eden Puşkov, “ABD’nin askeri müdahalesi engellendi, ancak bu Şam’da rejim değişikliğinden vazgeçildiği anlamına gelmiyor…” diyerek uyarısını belirtti.

Puşkov, twitter üzerinden düşüncelerini paylaşırken, kimyasal silahlarla ilgili anlaşmanın muhalefetin provokasyon girişimlerini engellediğini iddia etti.  Rus vekile göre BM’nin kimyasal depoları devralmasının ardından Suriye’de kimyasal bir saldırı olursa, bu muhalefet tarafından yapıldığı anlamına gelecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Cenevre’de sağladıkları mutabakata göre 2014 ortasına kadar Suriye kimyasal silahlardan temizlenmiş olacak.

Interfax’a konuşan Puşkov, Cenevre’de diplomatik bir başarı elde edildiğini, bunda Rusya diplomasisinin büyük bir kredi kazandığını söyledi. Puşkov, “Suriye’ye askeri müdahale en kötü senaryo idi. Bu sadece Suriye açısından değil, ABD, Rusya ve genel olarak tüm Ortadoğu için. Öngörülemeyen sonuçlar ortaya çıkabilirdi. ABD de bunu kontrol edemeyebilirdi…” dedi.

Rus vekile göre, Cenevre’de Washington’ın Suriye’de muhalefeti desteklemesi ya da Esed’i devirme planları açısından herhangi bir netlik ortaya konmadı.

Puşkov şu tespitlerde bulundu: “Rusya ve ABD Suriye krizinin çözümü açısından çok farklı noktalarda durmaya devam edeceklerse bu durumda Cenevre anlaşmasının sonuçları çok büyük olmayacak. ABD, farklı pozisyonlar ortaya çıkması durumunda Şam’a karşı askeri operasyon tehdidini tekrarlayabilir.” dedi

(TUİÇ Akademi, Haberus)

Elif Sarpkaya

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...