ABD Trans Pasifik Ortaklığından Çekildi

 Cuma günü başkanlık yemin ederek ABD’nin 45.Başkanı olan Donald Trump, ABD’nin Trans-Pasifik Ortaklığı ticaret anlaşmasından çıkmasını onaylayan kararı imzaladı. Seçim kampanyası boyunca anlaşmayı potansiyel felaket olarak yorumlayan Trump’ın ilk iş olarak ticaret anlaşmasını Senato onayından geri çekmek oldu. Henüz Senatonun onaylanmadığı için geçerliliği olmayan ticaret anlaşmasının ABD’de potansiyel iş kayıplarına sebep olacağı düşünülüyordu.

ABD’nin eski başkanı Barack Obama tarafından iki yıl süren görüşmelerden sonra 2015 yılında Amerika Birleşik Devleti’nin dâhil olduğu ve Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Japonya, G. Kore, Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland, Brunei’nin aralarında bulunduğu 12 ülke tarafının imzalanmıştı. Anlaşmanın amacı, Asya-Pasifik bölgesinde ticaret ve yatırımın serbestleştirilmesi, ekonomilerin uyumu için ticari ve teknik işbirliği ile iş bağlantılarının kolaylaştırılmasıdır. Ticaret anlaşmasında yer alan ülkeler dünya ekonomisinin yaklaşık %40’lık kısmını oluşturuyor.

BÜŞRA CANSEL KILIÇ – APAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynakça:

http://www.aljazeera.com/news/2017/01/trump-withdraws-trans-pacific-partnership-tpp-deal-170123170334145.html

 

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.