Balkan Haberleri

Sırbistan, kuruluş yıldönümünü sorunlarla kutlayacak

Ekonomik durum, ülke güvenliği ve Kosova sorunu, kuruluş yıldönümü yaklaşan Sırbistan’ın önündeki sorunlardan sadece birkaçı. Sırbistan’daki Devlet Günü’nde, ülkenin 1817 yılında Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığına kavuşması kutlanıyor.

Sırplar Osmanlı hükümdarlığına karşı zaferlerini bu hafta kutlamasına karşın, bir dolu sorun kutlamalara gölge düşürüyor. Her yıl 15 Şubat’ta kutlanan Devlet Günü’nde, Sırbistan’ın 1817 yılında Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığına kavuşması kutlanıyor. Bu yıl ilk defa, 15 ve 16 Şubat için iki günlük federe bir bayram ilan edildi. Sırplar için zaferi kutlama zamanı olmasına rağmen, ülkedeki enerji ve mali krizi bazılarının bunu tasarruf yapmak için bir fırsat olarak kullanmasına yol açıyor. Enerji arzı ve güvenliğini izleyen bir grubun önerisi üzerine harekete geçen hükümet, tatili 13 Şubat Pazartesi ile 17 Şubat tarihleri arasına uzattı. Çalışma Grubundan Petar Skundriç, bu şekilde işyerleri ve okulların beş gün kapalı kalacağını ve bunun da devletin enerji tüketimini en az %10 azaltacağını söyledi. Skundriç, devletin enerji sistemleri aşırı yüklü olduğu için azalmanın düşük olduğunu kaydetti. Ekonomik kriz ve yıl için öngörülen karamsar ekonomi tahminlerinin de zararı oldu.

(Southeast European Times– Bojana Milovanoviç)

Kosovalı Sırplar yeni siyasi grup kurdu

Çok sayıda Kosovalı Sırp grubu 2013 seçimleri öncesinde güçlerini birleştiriyor. Kuzey Kosova’daki Sırplar, üzerinde düşünecekleri yeni bir siyasi harekete sahip. Yeni koalisyonun adı Kosova Sırp Hareketi ve kurucularının hedefi belli. Sırp Halk Partisi lideri Mihajlo Scepanoviç SETimes’a, “Amacımız, Sırp halkını birleştirmek ve onlara yeni bir alternatif sunmak.” dedi. Hareketteki diğer Sırp partileri arasında Sırp Direniş Hareketi, Sırp Sosyal Demokrat Partisi, Ropotova ve Klokot belediyelerinin liderleri ve STK’lar yer alıyor. Grup, Kosova’daki Sırp toplumuyla ilgili bir takım sorunlara çözüm bulmak ve Kosovalı Sırpların bugüne kadar sahip olmadığı bir temsil seviyesine ulaşmak istediğini söylüyor. Şu anda hükümette yer alan tek parti, Sırp Liberal Partisi (SLS). Scepanoviç, “Sırpların, SLS dışında [sorunlarını] çözebilecekleri başka bir [kanala] sahip olmasını istiyoruz. Bu partiyle hiçbir sorunumuz yok, fakat farklı bir düşünce şeklinin geliştirilmesini istiyoruz; onlar Sırpların çıkarlarını yeteri kadar temsil etmiyor” dedi. Lider, yeni Hareketin, sadece kâğıt üzerinde kalmış olan “bağıımsız bir Sırp televizyon kanalı” gibi konularda farklı davranacağını söylüyor. “Bu hareketi ilerleteceğiz, çünkü bu kanalla ilgili hakkımız meşrudur ve Ahtisaari Planına dayanmaktadır.” Hareket, Prişitne’deki çeşitli partilerle temaslar kurdu ve onlardan destek aldı. Scepanoviç, “Arnavut siyasiler arasında birçok dostumuz var. Onlar da Sırp partileri arasında bir alternatif olsun istiyor. Kosova’daki Sırpların [karşılaştığı] sorunlara farklı bir vizyonla yaklaşıyoruz ve onlara bu sorunları çözmek için bir şans vermek istiyoruz” dedi.

(Linda Karadaku & Safet Kabaşay)

Yunanistan ek tasarruf tedbirlerini kabul etti, ama bedeli ağır oldu

Alevler şimdilik sönse de, Yunanlılar tekrar körüklenebileceğinden endişeli. 12 Şubat Pazar günü Atina şehir merkezinde gerçekleşen tasarruf karşıtı şiddet gösterileri sırasında, polisten kaçan protestocular. Protestolarla, öfkeyle ve alevlerle geçmesine rağmen, milletvekillerinin ülkeyi temerrütten kurtaracak hayati kredilere karşılık uluslararası kreditörlerin istediği ek tasarruf tedbirlerini onaylamasının önlenemediği bir gecenin ardından, Yunanlılar 13 Şubat Pazartesi sabahı uyandıklarında Atina’nın birçok semtini harap halde, ekonomiyi halen iflasın eşiğinde ve 1 milyondan fazla insanı da işsiz durumda buldu. Anarşistler toplum polisiyle sokak sokak çatışmalara girerken, polis kendisine atılan molotof kokteylleri ve mermer parçalarına göz yaşartıcı bombayla karşılık verdi. Olaylar devam ederken, parlamento asgari ücrette %22-32 oranında kesinti içeren ve özel sektörde maaş kesintilerinin ve önümüzdeki 3 yıl içinde 150 bin kamu çalışanının işten çıkarılmasının önünü açan bir paketi kolayca kabul etti. Gece boyunca sallantıdaki koalisyonu çökme noktasına gelen geçici Başbakan Lukas Papademos, 130 milyar avroluk ikinci bir kurtarma kredisini almak ve ülke borçlarının %70’ini silmesi için AB-IMF-ECB Troykasının talepleri karşılanmadığı takdirde akaryakıt, gıda ve ilaç sıkıntısına ve Yunan bankacılık sisteminin çökme ihtimaline karşı uyarıda bulundu. Troyka, partilerin nesillerdir oy toplamak için kamu kuruluşlarını gereksiz çalışanlarla doldurması sonucu şişmiş haldeki kamu sektörünü küçültmek için tasarruf tedbirlerinin gerekli olduğunu belirtmişti. Devam eden 109 milyar avroluk ilk kurtarma paketi, ülkenin avro para birimini kullanan ülkelerden oluşan Avro Bölgesi’nin tehlikeye atabilecek bir temerrüde doğru sürüklenmesini yavaşlatamadı. Bu para olmasaydı, Yunanistan ne işçi ve emeklilerinin maaşlarını ödeyebilecek, ne de 20 Mart’taki 14,2 milyar avroluk kredi ödemesini gerçekleştirebilecekti. Avro Bölgesi’nin maliye bakanları, para musluğunu daha da açıp açmayacaklarına karar vermek için Çarşamba günü Brüksel’de toplanacak. Ancak Troyka’nın talepleri uyarınca hükümetin emekli aylıklarını korumak için harcamaları 325 milyon avro daha kısması gerekiyor. Oysa Yunanlılar, tasarruf tedbirlerinin yarattığı daralmanın yeni kesintilere ve vergi zamlarına yol açmasından korkuyor.

(Southeast European Times– Andy Dabilis)

Bosna Hersek’in kar yağışı ve soğukla mücadelesine askerler yardım ediyor

Art arda gelen şiddetli kar yağışlarıyla boğuşan BH, elzem ihtiyaç duyulan işgücünü sağlamak için silahlı kuvvetlerine başvurdu. Kurtarma operasyonlarına BH Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı 1700’den fazla asker katıldı. BH ordusu, vatandaşlarının bölgeyi saran, birçok kasaba ve köyün dış dünyayla irtibatını kesen ve pek çoğunu elektriksiz bırakan rekor seviyedeki kar yağışlarıyla başa çıkabilmesi için, yüzlerce askeri seferber etti. BH Silahlı Kuvvetleri, yüksekliği yer yer 5 metreyi bulan kar yağışıyla rekor büyüklükteki fırtınayla mücadele çabalarına 1700 askerlik katkı sağladı. BH Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı (OS BiH) General Miladin Milojciç SETimes’a yaptığı açıklamada, hayatı felç eden fırtınaların en başından beri ordunun seferberlik çabalarına katıldığını söyledi. Milojciç, “Ordu, Sivil Savunma Silahlı Kuvvetler’in (SK) yardımının gerekeceği tahmininde bulunur bulunmaz devreye girdi. Birkaç gün önce, kar altında kalan bir şirketten 15 işçiyi kurtarmamız gerekti. Müdahalemiz sonrasında işçiler kurtarıldı ve güvenli bir şekilde Saraybosna’ya getirildi” dedi. Milojciç, başta helikopterler, kamyonlar, traktörler ve diğer ağır makineler dâhil olmak üzere OS BiH’nin mevcut bütün makinelerinin kurtarma operasyonlarında kullanıldığını söyledi. General, “Kurtarma operasyonları ülke genelinde yürütülüyor. Kurtarmaların çoğu insanların karda mahsur kaldığı köylerde yapıldı ve ayrıca dış dünyayla tamamen ilişkisi kesilmiş olan bölgelere de gıda ve ilaç götürüldü” dedi. BH ile ABD hükümeti arasındaki mevcut ikili işbirliği çerçevesinde, 12 Şubat Pazar günü ABD Silahlı Kuvvetleri, aşırı sert hava şartlarında operasyonların devamı için kritik önemde olan helikopterler için motor yağı ve yedek parçaları BH Silahlı Kuvvetlerine teslim etti. BH Savunma Bakanı Muhamed İbrahimagiç ABD Büyükelçisi Patrick Moon’a teşekkür ederek, bunun Washington’un BH’yi desteklemedeki kararlılığını bir kez daha kanıtladığını belirtti.

(Southeast European Times–Drazen Remikoviç)

Esra AĞIOĞLU

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı ve Ötesi: JIRPSS Özel Sayı Makale Çağrısı

 Srebrenitsa Soykırımı'nın 30. Yıldönümü anısına düzenlenecek özel sayıyı duyurmaktan...

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...