Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev Üsküp’te

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, mevkidaşı Gjorge Ivanov’un daveti üzerine 16 ve 17 Şubat tarihlerinde Makedonya’nın başkenti Üsküp’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirmişti.

Plana göre cuma günü iki Cumhurbaşkanı görüşürken, cumartesi günü ülkelerin ticaret odalarının temsilcileriyle bir araya gelinecekti.

Radev ziyaret sırasında bir ajansa yaptığı açıklamada; “Makedonya’nın üstlendiği tutum, ülkeye Bulgaristan’ın her zaman açık olduğu bir perspektif için fırsat sunan bir dönüm noktası, birbirimizi kardeş olarak görmek için sınırın iki tarafındaki insanlar için yapabileceğimizin en iyisini yapmalıyız.” dedi ve ekledi “Paylaşılan bir geçmişin yanı sıra, ortak bir geleceğin tadını da çıkarabileceğimizi gösterdik. Soru, Dostluk Antlaşması’nda öngörülen tüm önemli noktaları nasıl somutlaştıracağımız.”

Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov ise görüşmenin ardından Radev’e stratejik ortaklık önerdi. ‘Makedonya, Bulgaristan ile ilişkilerin, Balkanlar’ın geri kalan ülkeleri için örnek olmasını istediğini’ belirtti. Radev bu öneriyi önemli bir girişim olarak bulduğunu, talebi hükümetine ileteceğini söyledi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı, Makedonya’nın AB üyeliğindeki en büyük engel olarak görülen isim sorunu hakkında da yorum yaptı. Konuşmasında, Sofia’nın Üsküp ve Atina arasındaki isim sorunu çözümünü desteklediklerini ancak bu ismin Bulgaristan’ın toprak parçalarıyla ilgili bir şey içermemesi ve üçüncü tarafları etkilememesi gerektiğini şu sözleriyle belirtti: “Bulgaristan’ın duruşu bellidir; Yunanistan ile olan isim sorununun çözümündeki isim Bulgaristan Cumhuriyeti’ne ait toprak parçalarını ima eden herhangi bir coğrafi unsur içermemelidir.”

Cumhurbaşkanı Radev, hem Makedonya hem de Yunanistan için kabul edilebilir ayrıca üçüncü tarafları etkilemeyen bir çözümün bulunabileceğini söyledi. Bu da AB Konsey başkanlığı döneminde Balkan ülkelerinin hem kendi aralarındaki ilişkilere hem de AB ile olan ilişkilerine el atan Bulgaristan’ın, Makedonya ve Yunanistan arasındaki isim sorunu ile ilgili çözümleri ve Makedonya’nın AB üyeliğini, kendisini rahatsız etmeyecek şekilde olduğu sürece desteklediğini belirtmiş oldu.

Dilek KARADAY
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...