Bulgaristan’a giden Hamas Heyeti Sınır Dışı Edildi

Anadolu Ajans’ın yayınladığı son dakika haberine göre, Bulgar güvenlik güçlerinin Hamas heyetinin kaldığı otele bu sabah saatlerinde bir baskın düzenledikleri belirtildi.

Hamas heyeti Yasama Meclisi Siyasi Temsilcisi Salah Berdevil’in: “Bulgar güvenlik güçleri, bu sabah Hamas heyetinin kaldığı otele baskın düzenledi. Heyette bulunanları zorla araçlara bindirerek, havaalanına götürdü” şeklinde konuştuğu ifade edildi. Berdevil’in Risale Net haber sitesine yaptığı açıklamada “Bulgar güvenlik güçleri, bu sabah Hamas heyetinin kaldığı otele baskın düzenledi. Heyette bulunanları zorla araçlara bindirerek, havaalanına götürdü. Bu girişimi, Avrupa’nın Hamas’a yönelik siyasi ambargosu, olarak niteliyorum. Heyeti sınır dışı etme kararının, İsrail asıllı Bulgaristan Dışişleri Bakanı’nın baskısıyla alındığını tahmin ediyorum” şeklinde olayı açıladığı bildirildi.

Hamas’ın Bulgaristan’a yaptığı ziyaretin amaçları, ilişkilerin dostane yönde geliştirilmeye çalışılması, Filistin’in kamuoyuna haklılığını ispatlama yolundaki çabaları henüz gündemdeyken, Bulgaristan’ın kendi içinde yaşadığı ayrılıkçı tutumlar sonucu Hamas’ın sınır dışı edilmesiyle ziyareti başarıyla sonuçlanamamıştır.

İsmail el-Aşkar, Salah Berdevil ve Muşir el-Mısri liderliğindeki Hamas heyeti, ilk resmi ziyaretini 13 Ocak’ta Avrupa Birliği’ne üye Bulgaristan’a yapmış, Milletvekili Muşir el-Mısri, ziyaretin olumlu geçtiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Hamas’tan AB’ye İlk Ziyaret

Dün İsrailli işgalcilere karşı bir direniş hareketi hatta bir kurumu olan Hamas’ın, Filistin yasama meclisinde temsil ettiği Değişim ve Islah Grubu’ndan bir heyetin, Filistin davasını anlatmak ve temaslardan bulunmak için Bulgaristan’a gittiği bildirilmişti.

Yasama Meclisi Siyasi Komite Başkanı Salah Berdevil’in AA muhabirine yaptığı açıklamada ziyaretin, Bulgaristan’da faaliyet gösteren Uluslararası Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nin daveti üzerine gerçekleştiğini söylediği belirtilmişti. Berdevil’in, Hamas’tan bir heyetin ilk defa bir AB üyesi ülkesine ziyarete gitmesinin önemini vurguladığı ve bu ziyaretin amacının Filistin’in davasının yani hakikatin sesini duyurmak olduğunu dile getirdiği ifade edilmişti. Berdevil’in konuşmasına Bulgaristan’a gönderilen heyetin Avrupa ile dostane ilişkiler kuracağını, dünya kamuoyunda Hamas’a yönelik ‘terör örgütü’ düşüncesinin kafalardan silinmesi için çalışılacağını çünkü Hamas’ın İsrail’in işgaline karşı örgütlenmiş bir kurum olarak halkın her zaman yanında olan ve meşruluğu tartışılmaz mecliste yükselen bir ses olduğunu eklediği de aktarılmıştı. Asıl amacın Filistin davasının uluslararası arenada destek görmesi ve Hamas’ın haklılığının tüm dünya tarafından tanınması olduğu belirtilmişti.

Heyetin Bulgaristan’daki programı 5 günü kapsamaktaydı. Bu 5 gün içinde Değişim ve Islah Grubu heyetinin Sofya Üniversitesi’nde, Filistin meselesi ve İsrail ile çatışma konuları hakkında siyasi dersler vereceği, ayrıca Filistinlilerin mesajını iletmek amacıyla, Bulgaristanlı siyaset adamları ve önde gelen şahsiyetlerle konferanslar, televizyon programları düzenleneceği dile getirilmişti.

Yasama Meclisi Siyasi Komite Başkanı Salah Berdevil’in, Bulgaristan partileri ve Müslüman grupların yanı sıra İran, Türkiye ve Rusya büyükelçileri ile de temaslarda bulunacağının sözünü verdiği bildirmişti.

Hamas Nedir? Ne değildir?

Filistin İslami Direniş Hareketi isimli örgüt (HAMAS) ilk defa 1978 yılında el-Mucamma el-İslâmî adlı bir hayır kuruluşu olarak Şeyh Ahmed Yasin tarafından Gazze’de kuruldu. Daha sonra silahlı harekete dönüşen Filistin İslami Direniş Hareketi, Mısır merkezli Müslüman Kardeşler Örgütü’nün (İhvan-ı Müslimin) Filistin kanadı olarak da bilinmektedir. Filistin, İsrail’in işgalinden kurtuluşu için silahlı mücadele ve cihat yolunu benimsemiştir. Hamas, 1992 yılında silahlı kanadı İzzettin Kassam’ı kurarak, İsrail’e karşı silahlı eylemlerini yoğunlaştırmıştır. 2004 yılında Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin İsrail tarafından düzenlenen bir füze saldırısında hayatını kaybetti. Yerini alan Abdülaziz El Rantisi’nin de bir ay sonra aynı şekilde bir füze saldırısıyla hayatını kaybetmesi üzerine Halid Meşal, Hamas’ın siyasi lideri oldu.

Hem siyasi hem de silahlı direnişini sürdüren Hamas, 2006 yılında yapılan genel seçimlerde siyasi liderliği eline aldı. 132 üyeli Filistin parlamentosunda Hamas 76, El Fetih ise 43 sandalye kazandı. Hamas’ın meşruluğu buna dayanmaktadır.

Tüm bu bilgiler ışığı altında ve geçtiğimiz yıllarda Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı bir açıklama sonrasında Hamas’ın bir terör örgütü mü yoksa bir direniş örgütü mü olduğu tartışması başlamıştır. Erdoğan’a göre Hamas, seçimle başa gelmiş bir konsensüse dayanan meşruluğuyla ve halkının bağımsızlığı-özgürlüğü için çalışan, halkına eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal politikalar anlamında çokça hizmetler sunarak kurumlaşmayı arttıran bir kurum haline gelmiştir. Olaya bu açıdan bakıldığından değerlendirme doğrudur. Ancak bir ‘fikir’ olarak ortaya çıkan Hamas’ın cihat ideolojisi, kendilerine baskı yapan milletten masum siviller dahi olsa katletme, öldürme hatta beyin yıkama yöntemiyle kendi içinden olanları birer canlı bomba haline getirerek bombalı suikastlar düzenleme açısından bir terör örgütü olduğunu söylemek mümkündür. Zaman zaman İsrailli sivillere düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden kişilerin oranı bu gerçeği destekleyen en büyük kanıttır.

Bu gidişata göre, karşılıklı saldırılarla bir çözüme ulaşılamayacağı ortadadır. Bu sebeple Hamas’ın çözümün bir parçası olmak için duruşunu netleştirmesi, gerçekte ne olduğunu tüm kamuoyuyla paylaşması gerekmektedir. İşte bu gerekçeden yola çıkılarak Hamas’tan bir heyetin AB üyesi bir ülkeyi (Bulgaristan) Filistin davalarını anlatmak için ziyaret etmesi, belki de Hamas’ın iyi ( mi?) niyetinin bir göstergesi olabilirdi. Ancak Bulgar güvenlik güçlerinin bu sabah düzenlediği operasyon sonucu Hamas heyetinin sınır dışı edilmesi, Avrupa Birliği’nin Hamas’a karşı genel görüşünün değişmediğinin, hükümetten bazı üyelerin Hamas’ı bir terör örgütü olarak görmekten vazgeçmediklerinin birer kanıtı niteliğindedir.

 

(TUİÇAkademi, AA, dunyabulteni.net, haberler.com)

Ecem ÖZAYAN

TUİÇ Stajyeri

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...