Çad: ”Genel Grev, Özel Sektörü Etkiliyor.”

Çad genelinde sendikaların çağrısı üzerine, hükümetin kemer sıkma önlemlerini protesto etmek için başlatılan genel grev, özel sektörü etkiliyor.

Pazartesi günü özel bankaların, mobil operatörlerin ve diğer sektörlerin personelleri, kamu çalışanlarıyla dayanışmaya giderek, “sınırsız genel grev” nedeniyle bir hafta boyunca çalışmayı durdurdu.

N’Djamena’da trafik, pazartesi günü normalden düşüktü ve birkaç gün boyunca şehrin sokaklarında güvenlik güçlerinin varlığında hafif bir artış gözlendi.

Geçen hafta, Çad Sendikalar Birliği (UST)’ de dahil olmak üzere üç sendikadan oluşan, “sendika platformu”, kamu çalışanlarına destek olarak pazartesi günü başlayan iki günlük grev sloganı attı. Bir hafta boyunca idareler, sağlık sektöründe asgari bir hizmetle yavaş çalışıyorlardı. İlk ve orta dereceli okullar hem kamu hem de özel ocak ayından bu yana kapalı..

Grevin  iyi takip edildiğini belirten Çad Sendikalar Birliği Başkanı Michel Barka, “Ülkede açık yerler olsa dahi işçiler yok, özellikle petrol sektöründe.” açıklamasında bulundu.

Muhalefetin desteğiyle yayılan bu sosyal tepkilerle, Başkan Itriss Déby Itno (1990’dan beri iktidarda) konuyu ön plana çekmesini sağlayabilir. Hükümet, petrol ülkesinin varil fiyatındaki düşüşün bir sonucu olarak 2014 yılından bu yana yaşadığı ciddi ekonomik krizi hafifletmek için koyduğu kemer sıkma önlemlerini izliyor.

Çad hükümeti’nin, halkın tepkilerini dikkate alıp kısa sürede cevap vermesi gerekiyor. Yoksa devam eden bu grev, ülkede ki aksaklıkların önlenemez hale gelmesine sebep olabilir.

Deniz ÜRESİN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.