Çin, Boru Hattıyla Rus Gölündeki Suyu Pompalamayı Planlıyor

 Çin, Sibirya’dan suyu kurak kuzeybatıya pompalamak için 1000 km’lik (620 mil) bir boru hattı inşa etmeyi planladığını bildiriyor.

 Çin medyasında çıkan haberlere göre, Gansu eyaletinin başkenti Lanzhou’nın kent plancıları, yeryüzündeki en derin tatlı su gölü olan Rusya’nın Baikal Gölü’nden kronik kurak bölgeye su borusu önerisini hazırladı.

 Planı destekleyen bir akademisyen Li Luoli, Como Gölü’nden Londra’ya suyu pompalamaya eşdeğer olan mega projenin teorik olarak uygulanabilir olduğunu ve Çin’e “kesinlikle faydalı” olduğunu ifade etti.

 Global Times gazetesinin bu hafta yayınladığı bir raporda, boru hattının geçen yıl sadece 380 mm yağış alan bir ilde “çaresiz susuzluğu” gidereceğini söyledi.

 Rusya devlet haber ajansı Tass, Sibirya’daki bilim adamlarına dayanarak “Çin’de tatlı su kaynakları konusu, Rusya’nın ihracatı için umut vadeden bir saha olabilir” demişti.

 Boru hattı, Çin’in mega-hidro-projeler dünyasında ilk girişimini temsil etmiyordu. 2014 yılında, Güney-Kuzey Su Aktarımı, Güney Çin’den su kıtlığı görülen Kuzey’e her yıl trilyonlarca galon su aktarmak için inşa edilmiş büyük bir rezerv ağıydı.

 Li, daha fazla araştırılması gereken konuyu, Çin’in su sıkıntısı için bir ihtiyaç olarak niteledi. “Hükümet, ciddi kıtlık olan su kaynaklarına büyük önem vermeli … ve bunun için alternatif yok” dedi.

Sümeyra Ekinci – APAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...