Endonezya-Afganistan İşbirliğinin Odağı Uzlaşma, Kapasite Geliştirme ve Ticaret Üzerinde

 Başkan Joko “Jokowi” Widodo ve Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Ghani, Çarşamba günü Jakarta’da yapılan bir devlet toplantısında Endonezya ile Afganistan arasındaki ikili ilişkileri güçlendirme kararı aldı. Endonezya ve Afganistan, barış inşası, kapasite geliştirme, ticaret ve yatırım alanlarında ikili işbirliğinin artırılması üzerinde duracak.

 Jokowi, Endonezya, Afgan hükümetinin istikrar ve barış yaratma çabalarını memnuniyetle karşıladı ve barış inşa etme ve uzlaşma deneyimini paylaşmaya hazır olduğunu ifade ederken Ghani, Endonezya’nın umudun ve başarı sembolü olduğunu siyasette ve kültürde iyi liderlik geçmişine sahip olduğunu söyledi.

 Endonezya onlarca kapasite geliştirme eğitim programı aracılığıyla Afganistan’daki uzlaşma sürecine zaten katkıda bulunuyordu. Buna ek olarak iki ülke terörle mücadele ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmek üzere el ele hareket edecek.

 Afgan heyeti ve Endonezya’lı meslektaşları, eğitim, tarım ve kamu idaresi reformları da dahil olmak üzere bir dizi konuyu kapsayan birkaç mutabakat zaptı imzaladılar.

 Jokowi, “Hukuk işleri, konut, kamu işleri, maliye politikası ve yüksek öğrenimde kapasite oluşturma konusundaki işbirliğini genişletmeye karar verdik” dedi.

Feyza Nur Atabay – ORTAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.