Etiyopya, Mısır ve Sudan’dan Hedasi Barajı İçin Ortak Çalışma

Etiyopya, Hedasi Barajı’nda su miktarının azalması nedeniyle Sudan ve Mısır ile bağımsız çalışma yapma kararı aldıklarını bildirdi. Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Meles Alem açıklamasında Hedasi Barajı’nın inşa edilmesiyle Mısır’ın, Nil Nehri’nden daha az su alacağı yönündeki endişelerini gidermek için bağımsız bir çalışma yürütme kararı aldıklarını belirtti.

Alem, “5 milyar dolarlık barajın inşaatı yakında tamamlanacak. Mısır’a doğru akan Nil suyunun azalacağından endişeliyiz. Bu olumsuz duruma karşı Sudan, Mısır ve Etiyopya, ortak çalışma yapma kararı aldı. Üç ülkenin arasında yapılan bu anlaşma ‘bir atılımdır.” dedi. Etiyopya’nın 2011’de Nil’in iki kolundan biri olan Mavi Nil’in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı’nın inşaatına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar patlak vermişti. Sorunun çözülmesi için Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yapılan müzakereler, 13 Kasım 2017’de Başkent Kahire’deki üçlü toplantının ardından askıya alınmıştı. Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu, 6 Mart 2015’te Hedasi Barajı ile ilgili “İlkeler Anlaşması” imzalanmıştı. Sonrasında Mısır, Etiyopya ve Sudan, 20 Eylül 2016’da Hedasi Barajı projesinde “hidroelektrik üretim sistemi, modelleme ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri” üzerine incelemeler yapılmasını öngören anlaşmaya imza atmıştı.

Afrika’nın en büyük barajı olacak ve tamamlandığında 6 bin megavatlık elektrik üretmesi planlanan projenin toplam maliyetinin 4,8 milyar doları bulması öngörülüyor.

Fatma Nur KARANİS
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...