Etiyopya, Mısır ve Sudan’dan Hedasi Barajı İçin Ortak Çalışma

Etiyopya, Hedasi Barajı’nda su miktarının azalması nedeniyle Sudan ve Mısır ile bağımsız çalışma yapma kararı aldıklarını bildirdi. Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Meles Alem açıklamasında Hedasi Barajı’nın inşa edilmesiyle Mısır’ın, Nil Nehri’nden daha az su alacağı yönündeki endişelerini gidermek için bağımsız bir çalışma yürütme kararı aldıklarını belirtti.

Alem, “5 milyar dolarlık barajın inşaatı yakında tamamlanacak. Mısır’a doğru akan Nil suyunun azalacağından endişeliyiz. Bu olumsuz duruma karşı Sudan, Mısır ve Etiyopya, ortak çalışma yapma kararı aldı. Üç ülkenin arasında yapılan bu anlaşma ‘bir atılımdır.” dedi. Etiyopya’nın 2011’de Nil’in iki kolundan biri olan Mavi Nil’in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı’nın inşaatına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar patlak vermişti. Sorunun çözülmesi için Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yapılan müzakereler, 13 Kasım 2017’de Başkent Kahire’deki üçlü toplantının ardından askıya alınmıştı. Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu, 6 Mart 2015’te Hedasi Barajı ile ilgili “İlkeler Anlaşması” imzalanmıştı. Sonrasında Mısır, Etiyopya ve Sudan, 20 Eylül 2016’da Hedasi Barajı projesinde “hidroelektrik üretim sistemi, modelleme ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri” üzerine incelemeler yapılmasını öngören anlaşmaya imza atmıştı.

Afrika’nın en büyük barajı olacak ve tamamlandığında 6 bin megavatlık elektrik üretmesi planlanan projenin toplam maliyetinin 4,8 milyar doları bulması öngörülüyor.

Fatma Nur KARANİS
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.