Fas Krallığı Yeniden Afrika Birliğine Girdi.

Fas’ın 33 yıl önce ayrıldığı Afrika Birliği Örgütüne yeniden katılma talebi Addis Ababa kentinde gerçekleştirilen 28. Afrika Birliği zirvesinde görüşüldü. Herhangi bir ülkenin Afrika Birliğine üyelik talebi Birliğin üye tam sayısının, günümüzde 54 üye, en az üçte ikisinin olumlu oyuyla onaylanabilmektedir. Afrika Birliğinden 1984 yılında ayrılan Fas’ın üyelik talebi 28. Afrika Birliği zirvesinde kabul edilmiştir. Fas Kralı 6. Muhammed’in zirvede yaptığı konuşmasındaki şu sözleri “En sonunda evimdeyim… Birliği bölmek için burada değiliz. Afrika benim evim, benim kıtam…” Birliğe yeniden katılmaktan duyduğu memnuniyeti göstermiştir.

 Fas Kralı, geçtiğimiz 27. Afrika Birliği zirvesinde, Birliğe katılmasının, egemenliğin temel yapı taşlarından yoksun olan Batı Sahranın bağımsızlığını kabul edecekleri manasına ve Fas’ın meşru haklarından vazgeçeceği anlamına gelmediğinin altını çizmişti. Bunlara ek olarak, Fas Krallığının kendi çıkarlarını içerden korurken, ikili ya da bölgesel anlaşmalarla gelişmek ve kalkınmak amacıyla birliğe katılmak istediğini dile getirmişti.

FAS’IN AFRİKA BİRLİĞİNDEN AYRILIK SEBEBİ

 Fas yönetiminin dış politikasının kırmızı çizgisi olan Batı Sahra’nın bağımsızlığı meselesi Fas’ın Afrika Birliğinden ayrılmasına neden olmuştur. Batı Sahra’nın bağımsız devlet olduğunu iddia eden Cezayir destekli Poliserio Cephesi ve Batı Sahra’nın 1975 yılında ispanyol kuvvetlerin çekilmesiyle Fas egemenliği altına girdiğini savunan Fas hükümeti arasında yaşanan silahlı ve siyasi anlaşmazlıktır. BM’nin çözüm önerileri yeterli olmada da bu doğrultuda iki taraf arasında imzalanan ateşkes anlaşması 1991 yılından beri devam etmektedir.

İrem Günsu Selvi – AFRAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

  • http://www.dunyabulteni.net/afrika/392466/fas-krali-33-yil-sonra-afrika-birligi-zirves ine-katildi

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...