Filistin Birleşmiş Milletler’e Başvuru Yapma Kararı Aldı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistin’in, İsrail ile barış sürecini kurtarmak için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na başvurmaya karar verdiği bildiriliyor. Filistin’in haber ajansı WAFA, Filistin yönetiminin İsrail’in uluslararası kurallara uymaması ve Filistin topraklarında yerleşim birimi inşasını durdurmaması sebebiyle sekteye uğrayan barış sürecini kurtarmak için BM’ye başvurmaya karar verdiğini açıkladı.

Aynı zamanda Fetih hareketi üyelerinden Tevfik Tiravi’i, hiçbir tehdide kulak asmayacaklarını ve BM’ye başvurularını yapacaklarını bildirilirken, “Eğer bu statüyü kazanırsak İsrail, bizi cezalandırmaya çalışacak, yine de bu bizim tercihimiz ve geri adım atmayacağız” ifadelerini de kullandı.

Mahmud Abbas, Ramallah’ta Letonya Dışişleri Bakanı ile görüşmesi sırasında, Filistin’in BM’ye gözlemci devlet statüsü elde etmek için başvurmaya çalıştığını vurgulamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor’un ise İsrail’in henüz nasıl bir tepki göstereceğini belirlemediği ancak Filistin devletinin uluslar arası alanda tanınmasının “ortamı zehirleyerek” barış görüşmelerinin tekrar başlamasını imkansız hale getirebileceğine yönelik açıklamada bulundu.

 Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın Eylül 2011’de BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı tam üyelik başvurusu da reddedilmişti.

193 üyeli BM Genel Kurulu’nda Filistin devletine olumlu bakanlar arasında, gelişmekte olan ülkelerin  çoğunlukta olduğu bilinmektedir. İngiltere ve Almanya hariç çoğu Avrupa ülkesinin de Filistin’i desteklediği bilinmesine rağmen, sonucun ne olacağı ise merakla bekleniyor.

( TUİÇ Akademi, Anadolu Ajansı, Timeturk, BBC )

 

Ayşe DOĞAN

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...

Dijital Dönüşümün Düzensiz Göç Yönetimine Etkileri

Feyza Betül Demirci  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet 21. Yüzyıldan beri etkisini...