Füle: Seçimlerden Endişeliyim

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, “Türkiye Kuzey Afrika devletleri için iyi bir örnek ve ilham kaynağıdır” şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Salı günü Brüksel’e yapacağı ziyaret öncesi Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye’nin Kuzey Afrika devletleri için “iyi bir örnek ve ilham kaynağı” olduğunu söyledi. Türkiye’de AB ile ilgili hayal kırıklığının büyümesinin kendisini üzdüğünü söyleyen Füle, “Yapılacak olan seçimlerle ilgili endişelerim var” şeklinde konuştu.

Avusturya gazetesi Salzburger Nachrichten’e verdiği özel bir mülakatta Stefan Füle, “Türkiye, Kuzey Afrika devletleri için iyi bir örnek ve ilham kaynağıdır. Bu ülkeleri reform sürecinde desteklemek için Türkiye, AB ile birlikte önemli bir rol oynuyor” dedi. Füle, konuşmasına şöyle devam etti: “On gün önce İstanbul’dayken bu mesele için büyük bir sorumluluk duyduklarını hissettim. Türkiye, sadece İslam’ın ve demokrasinin birlikte var olduğu bir ülke değil, aynı zamanda Avrupa Birliği ile de özel bir ilişki içinde.”

AB Haber tarafından yansıtılan mülakat sırasında Füle, “Türkiye’nin katılım süreci az-çok donmuş durumda. Müzakerelere yeniden hareketlilik gelmesine dair bir imkân görüyor musunuz” sorusunu cevaplarken, İki tarafta da “güvenilirlik sorunu” olduğunu, dolayısıyla hayal kırıklığının da büyüdüğünü belirti. Füle şöyle devam etti: “Avrupa’nın güvenilirliği, katılım sürecindeki oyunun kurallarına uymasında ve müzakerelerin başında kararlaştırılan şeylerin aksini iddia etmemesinde yatıyor. Ama Türklerin de yerine getirmesi gereken sorumluluklar var. Katılım sürecinin motoru, Türkiye’deki reform sürecidir.”

Komisyon Üyesi Füle, “Türkiye’deki hayal kırıklığının büyümesi beni üzüyor. Yapılacak olan seçimlerle de ilgili endişelerim var. AB’ye verilen desteğin artması gerekirken giderek bir muhalefet oluşuyor. Katılım müzakereleri, AB-Türkiye ilişkilerindeki büyük siyasî boyutun gerektirdiği ciddiyete kesinlikle sahip değil” yorumunu yaptı.

Türkiye’nin AB üyesi olmasına ilişkin bir soruya, Türkiye’nin bütün şartları yerine getirirse o zaman bugünkünden farklı, hatta 5 yahut 10 sene öncekinden çok daha farklı bir Türkiye’nin olacağını ifade eden Stefan Füle, “Evet, bu ülkenin Avrupa Birliği’ne üye olduğunu düşünebiliyorum” dedi.

(tuicakademi, abhaber)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...