G5 Sahel Ortak Gücü İkinci Operasyonuna Başladı

Mali Dışişleri Bakanı Coulibaly, Afrika’nın Sahel bölgesinde terörle mücadele amacıyla oluşturulan ortak askeri gücün ikinci operasyonuna başladığını duyurdu.

Fransa’nın Başkenti Paris’te düzenlenen G5 Sahel toplantısında, G5 Sahel Ortak Gücü çerçevesinde İkinci operasyonun dün başladığı bildirildi. Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından oluşturulan G5 Sahel Gücü operasyonlarını hızlandırmak amacıyla Fransa Savunma Bakanı Florence Parly’nin ev sahipliğinde söz konusu 5 Afrika ülkesinin bakanlarının katılımıyla toplantı yapıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan Mali Dışişleri Bakanı Tiena Coulibaly, G5 Sahel Gücü çerçevesinde ikinci operasyonun pazartesi günü itibarıyla başlatıldığını açıkladı. Bu operasyon ile ilgili detaylar hakkında bilgi verilmedi.

Parly ise açıklamasında, toplantıda G5 Sahel Gücü operasyonlarını hızlandırmak adına ortak bir yol haritasının belirlendiğini söyledi.

G5 Sahel kapsamında ortak askeri güç, Temmuz 2017’de terörle mücadele amacıyla Fransa ve uluslararası güçlerin desteğiyle oluşturulmuş, ilk operasyon geçen yılın kasım ayında gerçekleştirilmişti.

Paris yakınındaki La Celle Saint-Cloud Şatosu’nda geçen ay gerçekleşen G5 Sahel Zirvesi’nde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, G5 Sahel Gücü’nün operasyonlarını güçlendirmek için bir koalisyon kurduklarını, Avrupa Birliğinin (AB) 50 milyon avro, Suudi Arabistan‘ın 100 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri‘nin (BAE) 30 milyon dolar ve ABD’nin 60 milyon dolar değerinde katkı sunacağını açıklamıştı.

Macron, “Amacımız 2018’in ilk 6 ayında zafer elde etmek. Sahel’de terörle savaşımızı kazanmalıyız. Mücadelemiz devam ediyor.” demişti.

Bir sonraki G5 Sahel Zirvesi ise 23 Şubat 2018’de Belçika‘nın başkenti Brüksel‘de düzenlenecek.

Fransa, Mali’de konuşlandırdığı “Barkhane” adlı 4 bin kişilik askeri birliğiyle terörle mücadelede Batı Afrika ülkelerine destek veriyor. Bamako’da 2 Temmuz’daki G5 Sahel Ülkeleri Zirvesi’nde alınan kararla Çad, Nijer, Mali, Burkina Faso ve Moritanya‘nın oluşturduğu 5 bin kişilik askeri güç ağustos ayından bu yana bölgede terörle mücadele için görev yapıyor.

Mustafa Nedim CAN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.