Gerilim İki Ülkeye de Büyük Zararlar Veriyor

Irak Başbakanı Maliki’nin ofisinin Siyasi İşler Danışmanı Sündüs El Bdari, ülkesiyle Türkiye arasındaki gerilimin asıl nedeninin Kürt Yönetimi ile Türkiye arasındaki ticari ve enerji anlaşmaları olduğunu söyledi.

Sündüs el Bdari ve Nuh Yılmaz

Maliki’nin Siyasi Danışmanı Sündüs El Bdari 2 Ülke İlişkilerini Değerlendirdi

Irak Başkanı Nuri El Maliki’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Danışmanı Sündüs el Bdari Türkiye ve Irak’ın bir süredir yaşadığı gerilimin her iki ülkenin de yararına olmadığını ve bunu iki ülkenin de anladığı bir dönemden geçildiğini söyledi. İki ülke arasındaki gerilimin en büyük nedeninin Türkiye ile Kürt Yönetimi arasındaki enerji anlaşmaları olduğunu belirten Bdari ile bir konferansa katılmak için geldiği İstanbul’da konuştuk.

Bdari, Irak ve Türkiye arasındaki gerilimin iki ülkeye de zarar verdiğini belirterek “Taraflar iyi ve daha yumuşak ilişkilerin gerilim ya da çatışmadan daha önemli olduğunu fark ettiler. İki ülke arasında ortak çıkarlar var. Mesela ortak sınırlar ve ticaret. Bunlar en azından Irak için, oldukça önemli” diyor.

Bdari, Türkiye’nin Irak içindeki bazı grup ve partileri destekler nitelikte açıklamalar yaptığını ileri sürerek bunun sorunlardan biri olduğunu ifade etti. Tarık Haşimi olayının en yakın örnek olduğunu belirten Bdari şöyle devam etti: “Bunun yanı sıra başka ekonomik problemler, asıl mesela Kürt Yönetimi ile sürdürülen ilişkiler var. Bu ciddi fikir ayrılıkları oluşturuyor. Irak, Türk tarafından komşu bir ülke olarak dürüst diplomatik ilişkinin sürdürülmesini, sorunların büyümeden karşılıklı çözümü için harekete geçirilmesini istiyor. Hele ki bahse konu Irak’ın içişleri ise.”

Suriye politikamız yanlış anlaşılıyor

Bdari, Irak hükümetinin Suriye’de Esad rejimi ile yakın ilişkilerde olduğu iddialarını da reddederek, Maliki’nin Suriye politikasının yanlış anlaşıldığını ileri sürdü. Irak’ın Arap Ligi’ne Suriye’de çözüm için öneriler sunduğunu belirten Bdari, ülkesinin Suriye üzerinde bir etkisi olup olmadığı sorusunu da şu cevabı veriyor: “Muhalefetin üzerinde gücü olan ülkeler var ancak rejim üzerinde etkisi olduğunu söyleyen kimse yok. Bir ülke üzerinde bir başka ülkenin etkisinin olması görecelidir. Çünkü gerçekçi düşünecek olursak hiçbir ülke diğerinin üzerinde böyle bir etkiye sahip olamaz.”

Haşimi Davası Yargının Sorunu

Irak’ın eski Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin yargılandığı davanın asıl mecrasından kaydırıldığını iddia eden Bdari, “Haşimi davası hukuki bir dava. Haşimi hakkında alınmış yargı kararları var. Yargı’nın işi bu” diyor. İç savaş zamanında bugün siyasette ön plana çıkan tüm liderlerin milis güçlerinin olduğunu hatırlatmamız üzerine Bdari, ”Bu iddiaların delili yok” diye cevap veriyor.

İran etkisi, İran’ın propagandası

Bdari, İran’ın Irak üzerinde etkisi olduğu iddialarının doğru olmadığını belirterek “Saddam’dan kaçarak İran’a sığınan bazi siyasiler nedeniyle bu imaj oluştu. İran’da bu imajın oluşması için çalıştı. Gerçekte durum böyle değil” diye konuştu.

Nuh YILMAZ

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...