Haftalık Balkan Bülteni / 8 – 15 Ocak

Arnavutluk’ta 55 Göçmen Denizden Nasıl Kurtarıldı?

Göçmen kaçakçıları tarafından Vyosa Nehri Geçidi yakınlarında ölüme terk edilen düzensiz göçmenler Arnavut ve İtalyan Sahil Güvenlik görevlileri tarafından kurtarıldı. Polis kaynaklarına göre, göçmenler boğulma riski altında açık denizde yaklaşık üç saat geçirdikten sonra Vlorës ve Fierit polisleriyle iletişime geçip konumlarını bildirdiler. Göçmenlerin ifadelerine göre, dalgaların basıncıyla yakıtları alev aldı ve 55 göçmen ölüm ile burun buruna geldi; Suriye, İran ve Mısırlı göçmenlerin vücut kısımlarında cilt yanıkları olduğu bilinmekte.

Hastanelerden elde edilen kaynaklara göre 14 göçmen Tiran’daki Traumës Hastanesine götürülürken diğerleri Vlorës Hastanesi’nden yardım aldı. İlk müdahaleleri yapılan düzensiz göçmenler daha sonra polis merkezine gönderildi. Göçmenler ayrıca ifadelerinde onları bir yatla İtalya’ya götüreceklerine söz veren göçmen kaçakçılarına 4 bin dolar ödediklerini söylediler. Firar eden göçmen kaçakçılarını yakalamak içinse güvenlik güçleri çalışma başlattı.

 

Kaynak: Panorama.al

Tarih: 09.01.2021

 

Bosna Hersek Federasyonu Parlamentosu’nun Hükümet Değişikliği Reddi

11 Ocak tarihli meclis oturumunda, Bizim Parti (NS) milletvekilleri, Sosyal Demokrat Parti (SDP BİH) ve Bağımsızlar Bloğu (NB), mevcut hükümetin Bosna-Hersek’in görmüş olduğu en işlevsiz hükümet olduğunu iddia ederek yeni bir hükümet kurulması sürecinin başlatılmasını talep etti. Bosna Hersek Devlet Parlamentosu Temsilciler Meclisi (Alt Meclis), muhalefet milletvekilleri tarafından verilen, Bakanlar Kurulu’nun görevden alınması teklifini 3 çekimser ve 13 evet oyuna karşın 24 hayır oyu ile reddetti. Oylamaya geçilmeden önce Bakanlar Kurulu’ndaki mevcut oluşumun çalışmaları üzerine hararetli bir tartışma yapıldı. Muhalefet tabanı, Bakanların görevlerini yerine getirmemelerini sert bir şekilde eleştirirken “görevden ayrılmalarının etik ve adil olacağını” ifade etti.

 

Kaynak: N1

Tarih: 11.01.2021

 

Bosna Hükümeti’nden Hırvatistan’a Yardım

2020 yılının aralık ayında Hırvatistan’da meydana gelen depremde, Bosna Hersek içerisinde Hırvat sınırına yakın bölgede bulunan iki kişi hafif yaralanırken 6.2’lik depremin merkez üssü olan Banija’da binaların neredeyse tamamı ciddi hasar görmüştü. Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu, depremde zarar gören komşusu için 250 bin Euro değerindeki yardım paketini onayladı. Yardım paketinin 50 bin Euro’su Hırvatistan sınırında yer alan ve depremden bir diğer etkilenen bölge olan Kostaniçe Belediyesi için ayrılacak.

 

Kaynak: N1

Tarih: 12.01.2021

 

Bosna’da Kış Mülteci Kriziyle Geldi!

23 Aralık 2020 tarihinde Lipa mülteci kampında çıkan yangın, kampı büyük ölçüde tahrip etmişti. Yangında zarar gören mültecilerin çadırları Bosna ordusu tarafından dikiliyor ancak çetin kış koşulları mültecilerinin yaşamlarını zorlaştırmaya devam ediyor. Sıcaklıkların sıfırın altına indiği, Hırvatistan sınırındaki Bihaç şehri yakınlarındaki Lipa kasabasında, barınma, ısınma ve elektrik ihtiyacından mahrum kalan yüzlerce mülteci solunum yolu enfeksiyonlarına yakalandı.

Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre civardaki ormanlara yerleşmiş olan mültecilerle beraber, bölgede yaklaşık 900 kişi yaşıyor. IOM Bosna temsilcisi olan Peter Van der Auweraert ise yaptığı açıklama ile yeni çadırları olumlu bir adım olarak memnuniyetle karşılasa da geçici bir stratejinin mültecilere yönelik kesin bir çözüm olmadığını dile getirdi.Hükümet yetkilisi Marsid Buzur verdiği demeçte, mültecilerin başka bir yere taşınması planı olmadığını, ek askeri çadırların geçici olarak kurulacağı ve sonrasında konteynırlarla değiştirileceğini söyledi. Bununla birlikte, Lipa’nın üç ay süreyle acil durum kampı haline getirildiğini ve hava koşulları elverdiği takdirde yeni tesislerin inşa edileceğini belirtti. Buzur, yerel halkın, kent merkezlerinde, mültecilere ev sahipliği yapma fikrini reddettiğini de sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Al Jazeera

Tarih: 13.01.2021

 

Sadece 1500 Göçmen!

Una-Sana Kantonu (USK), Bosna Hersek ve Hırvatistan sınırında yer alan ve ülkeye Avrupa Birliği ülkelerine geçebilmek için giren çoğu mültecinin güzergahında yer alması sebebiyle, Bosna Hersek içerisinde göçmen krizinden en çok etkilenen bölgedir. USK İçişleri Bakanı Nermin Kljajic’ten aktarıldığı üzere, 14 Ocak tarihinde yapılan Parlamento Güvenlik Konseyi’nde yerel yetkililer; sadece fazladan 1500 göçmeni daha barındırabileceklerini ve hassas kategori içerisinde bulunan göçmenler için de ek olarak iki kamp temin edilebileceklerini söyledi.

Kljajic verdiği demeçte devlet yetkililerinin mülteci krizine yaklaşımının değişmemesi durumunda, 2021 kışında bir “insani krizin” daha yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Barınma ihtiyacından yoksun pek çok göçmen sokaklarda veyahut terk edilmiş binalarda yaşamını sürdürmekte. USK’deki yerel halk ve yetkililer ise göçmen krizinin oluşturduğu yükün, Federasyon içerisinde adil bir biçimde dağıtılmadığından ve duruma yanıt verme sürecinde devlet yetkililerinin onları hayal kırıklığına uğrattığından şikâyet ediyor.

 

Kaynak: N1

Tarih: 14.01.2021

 

Tansiyon Yükselten Kutlama

Sırp Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Zeljka Cvijanovic, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, halkın da katılımıyla 9 Ocak’ta Sırp Cumhuriyeti’nin fiili başkenti Banja Luka’da kutlamalar yapıldı. Başkan Zeljka Cvijanovic Sırbistan Başbakanı’na katılımından dolayı teşekkür ederken, Bosna Hersek Temsilciler Meclis Başkanı Šefik Džaferović bu kutlamayı, 9 Ocak 1992’nin Boşnaklara yönelik soykırımın başlangıç tarihi olması nedeniyle, ‘acınası ve Bosna Hersek’in egemenliğine doğrudan saldırı’ olarak nitelendirdi.

Cvijanovic, Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapić ile yıldönümü kutlaması üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başkan Cvijanovic, bu görüşmenin sonucundan memnun olduğunu dile getirdi ve iki ülkenin de vatandaşlarının menfaatleri için her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Sözlerini, diğer komşu ülkelerle de iyi ilişkiler ve işbirliği kurmayı hedeflediklerini vurgulayarak noktaladı.

 

Kaynak: Novosti & Anadolu Ajansı

Tarih: 11.01.2021

 

Josep Borrell Göçmenlerin Durumu için Milorad Dodik’i Aradı

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell ile Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ülkedeki göçmenlerin durumu hakkında 12 Ocak tarihinde telefonla bir görüşme gerçekleştirdi. Yüksek Temsilci Borrell, göçmen yerleşim yerlerinin sadece bir noktada değil, tüm Bosna Hersek’e eşit bir şekilde dağıtılmaları konusunda uyarıda bulundu.

Ayrılıkçı söylemleriyle sıkça gündeme gelen lider Milorad Dodik ise bu konu üzerine Sırp Cumhuriyeti topraklarında göçmen merkezlerinin inşa edilmeyeceği görüşünün hala arkasında olduğunu ifade etti. Yapılan görüşmede Borrell, Bihac’taki eski bira fabrikasının göçmenler için kullanıma hazır olmasına rağmen fabrikanın kullanılmamasının sebebini sorarken bir yandan da Avrupa Birliği’nin Bosna Hersek’e 88 milyon Euro maddi destek sağladığını da vurgulamayı ihmal etmedi.

 

Kaynak: Novosti

Tarih: 12.01.2021

 

Kovacevic’ten Sırp Cumhuriyeti’nin İstenmediğine Dair İddia

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı’nın Sırp Kabinesinden İçişleri Danışmanı Radovan Kovacevic, Sırp Cumhuriyeti’nin varlığına son verilerek Bosna Hersek’in bütünlüğünün sağlanması gibi bir plan olduğunu iddia etti. Bu iddialar, Amerika Birleşik Devletleri’nin 2020 yılı Kasım ayı tarihli seçimleri sonucunda başkan seçilen Joe Biden ve onun kabinesinin açıklamalarına dayanmakta. Radovan Kovacevic, seçim öncesinde Biden’ın Dayton Anlaşması’nın  revizyonu ve Srebrenica’daki soykırımı tanıma ile ilgili açıklamalarının, ABD’de yaşayan Boşnakların oylarını kazanmaya yönelik olduğunu savunmakta.

 

Kaynak: Sputnik

Tarih: 15.01.2021

 

Bulgaristan Euro’ya Ne Zaman Geçecek?

Bulgaristan Maliye Bakanı Kiril Ananiev, ülkenin Euro’yu para birimi olarak kabul etmesine dair ulusal bir planın hazırlandığını ifade etti. Bu durumun başarılı bir şekilde ortaya konması için işletmelerin ve yetkililerin yapması gerektiği maddeleri de ayrıntılı olarak duyuracaklarını açıkladı. Euro Bölgesi’ne sorunsuz bir giriş yapabilmek adına Leva cinsinden ödemelerin Euro cinsine hızla çevrilmesi ile alakalı hazırlık yapmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. Covid-19’un ağır etkilerinin, Bulgaristan’ın bekleme odası olan Avrupa Döviz Kuru Mekanizması’nda kalış süresini etkilemeyeceğini ve Euro Bölgesi’ne katılımın 2024’te olabileceğini söylerken “Zaman sınırını minimum da tutmaya çalışıyoruz fakat böyle bir ortamda tahmin etmek çok zor” ifadesinde de bulundu.

 

Kaynak: Balkan Haber

Tarih: 12.01.2021

 

Bulgaristan’da Genel Seçimlerin Tarihi Belirlendi

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, parlamento seçimlerinin tarihini 4 Nisan 2021 olarak açıkladı. Yapılan basın toplantısında yurt dışındaki vatandaşların elektronik ortamda oy kullanabilmesi isteğini belirtirken, seçim yasasında değişiklik yapılması gerektiğini de ekledi. Cumhurbaşkanı ayrıca yapılan istişarelere katılanlara teşekkür etti. Seçim kampanyasına ve medyaya herkesin eşit şekilde erişim sağlayabilmesinin de altını çizen Radev, oyların elle sayılması yerine elektronik ortamda sayılması fikrine de değindi. Merkez Seçim Komisyonu’nun seçim listelerini güncelleştireceğini beklediğini de ekledikten sonra basın toplantısını sonlandırdı.

 

Kaynak: Radio Bulgaria

Tarih: 14.01.2021

 

Brexit’ten En Az Faydalanan AB Üyelerinden Birisi Hırvatistan Oldu

Avrupa Komisyonu, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması sebebiyle 27 üye ülkeye orantılı olarak yardım dağıtılmasına ilişkin bir taslak hazırladı. Avrupa Birliği’nin Çok Yıllı Finansal Çerçeve’si, Brexit’in sonuçlarını hafifletmek için 5 milyar Euro’luk özel bir fona sahip ve 2021’de üye ülkelere yardım için 4,2 milyar Euro tahsis edilecek. Bu yardımdan en az faydalanacak ülkeler ise sırasıyla Slovenya (3 milyon Euro), Hırvatistan (4,3 milyon Euro) ve Estonya (4,5 milyon Euro) oldu. Yardıma en çok hak kazanan ülke ise 1,052 milyar Euro ile İrlanda oldu.

 

Kaynak: Total Croatia News

Tarih: 14.01.2021

 

Hırvatistan’da Yeniden Entegrasyonun Yıldönümü

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Hırvatistan’ın uluslararası tanınırlığının ve Hırvat Tuna bölgesinin barışçıl yeniden entegrasyonunun 29. yıldönümü vesilesiyle verdiği mesajda, Hırvatistan’ın yıldönümünü ve tüm başarılarını gururla kutladığını söylerken “bunlar Hırvat geçmişindeki harika tarihler” ifadesini kullandı.

Başbakan Plenkovic son otuz yılda BM’ye kabul ve uluslararası tanınma konusunda başarılı bir şekilde mücadele ettiklerini ve bunların devamında daHırvatistan’ın kendisini siyasi olarak Avrupa Birliği ve Kuzey Atlantik İttifakı üyesi olarak bulduğunu, bugün ise birçok küresel ve bölgesel kuruluşta ilgili bir ortak olduğuna vurgu yaptı. Plenkovic ayrıca hükümetin iki stratejik hedefinde, Euro bölgesi ve Schengen bölgesine katılma, başarılı olmaya kararlı olduğunu belirtti.

 

Kaynak: Glas Slavonije

Tarih: 15.01.2021

 

7000 Mültecinin İadesi

Hırvatistan sınırında bulunan Una-Sana Kantonu İçişleri Bakanı Nermin Kljajiç, 2020 yılında sınır ülkesi Hırvatistan’ın Bosna Hersek’e 7000’den fazla göçmeni zorla iade ettiğini, kendi ülkesinin ise neden benzer bir şey yapmadığını merak ettiğini dile getirdi.

Hırvat polisi sınırdaki göçmenlerin insan haklarını ihlal etmekle suçlanırken, Hırvat makamları ise bu suçlamaları kesinlikle reddetmektedir. Polis Bakanı olan Davor Bozinoviç ise polisin yasa dışı hiçbir şey yapmadığını belirtti. Avrupa İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic ise göçmenlerin resmi bir sığınma prosedürü olmaksızın Hırvatistan’dan Bosna Hersek’e geri gönderilmesi konusunu endişeyle takip ettiğini bildirdi.

 

Kaynak: Balkan Insight

Tarih: 15.01.2021

 

Birlikte Yaşama’’ Devletin İşleyişini Etkiliyor

Karadağ’da devlet başbakanının, hükümetten farklı bir siyasi partide olması durumu halk arasında ‘’birlikte yaşama’’ olarak adlandırılmakta ve bu süreç Karadağ devletinin işleyişinde sorunlara yol açmaktadır. Devlet liderleri ise sorunları çözüme kavuşturmak amacıyla bu konuyu ele almaya karar verdi. Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Dukanoviç, Hükümet, Meclis veya üçüncü bir yetkili organ tarafından imzalanması için kendisine sunulan çeşitli kanunların ve kararların yayınlanmasına ilişkin kararnameleri onaylamayı birçok defa reddetti. Kabul edilen ancak imzalanmamış yasalar arasında çok ses getiren Din Özgürlüğü Yasası da var. Bu yasa ve hükümlerin iptali, yeni iktidar koalisyonunun seçim öncesi vaatlerinden biriydi, ancak Dukanoviç bunları da imzalamayı reddetti. Dolayısıyla yeni hükümetin vaatleri resmileşemedi. Yeni Başbakan Zdravko Krivokapiç ise Cumhurbaşkanı Dukanoviç, Meclis Başkanı Aleksa Becic ve Başbakan Yardımcısı Dritan Abazoviç’e bir davet gönderdi ve krizi sonlandırmak için görüşme talep etti. Tartışılacak konular, birlikte yaşama koşullarında kurumların işleyişi ve Savunma ve Güvenlik Konseyi’nin işleyişi olacak.

Kaynak: Independent Balkan News Agency

Tarih: 14.01.2021

 

Karadağ Vatandaşları AB Üyeliğini Destekliyor

2006 yılında Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Karadağ, o tarihten beri Avrupa’ya dönük bir politika izliyor. Bağımsızlığından kısa süre sonra Avrupa Birliği aday ülkesi konumunu sağlamış ve 2017’de tüm müttefiklerin onayıyla resmen NATO üyesi olmuştu. Karadağ halkı ve parlamentosu, AB üyeliğini belli sebeplerden ötürü desteklemekten vazgeçmiyor. İnsanların özellikle daha iyi ve kaliteli bir yaşam standardı için destekledikleri görülürken, serbest dolaşım olasılığı ve istikrarın sağlanması da bu nedenler arasında yer alıyor. Son bir senedir dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde AB’nin Karadağ’a sağladığı hızlı ve yeterli yardım da insanların bu birliğe olan inancını arttırdı.

Avrupa Birliği Karadağ Delegasyonu adına DeFacto Ajansı kamuoyu araştırmaları yürütüyor. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, Karadağ vatandaşları Aralık ayına göre AB üyeliğine karşı daha olumlu bir tutum sergilemekte. Aralık ayında %66,1 olumlu ve %24,3 olumsuz bakış varken; son verilere halkın %77,6’sı olumluyken %17,7’si olumsuz bakmakta. Anket sonuçları değerlendirildiğinde, Karadağ’ın AB üyeliği hakkında bir referandum çağrısı yapılacak olsaydı halkın %85,7’sinin oy vereceği görülmektedir. Bu rekor düzeyde yüksek halk desteğinin, AB entegrasyonu için çok önemli bir faktör olduğunu söyleyen Avrupa Birliği Karadağ Büyükelçisi Oana Cristina Popa, ülkede hayati önem taşıyan reformların uygulanabilmesi için vatandaşların desteğiyle oluşan ulusal birliğin gücünden bahsetti. Bazı kitleler ise ülkede bulunan olumsuz faktörler yüzünden devlet çıkarlarının zarar göreceği düşünüyor. Yolsuzluk, ekonomik durum, organize suç düzeyi ise AB üyeliğinde büyük bir engel olarak görülüyor. Fakat vatandaşların büyük çoğunluğu Karadağ’ın 2025 yılına kadar birliğe üyelik kriterlerini karşılayacaklarına inanıyor ve üyeliğin zarardan çok faydası olacağını düşünüyor.

 

Kaynak: Independent Balkan News Agency

Tarih: 15.01.2021

 

Kuzey Makedonya ve Bulgaristan Yetkilileri Uzlaşma Sağlamak için Bir Araya Geldi

Bulgaristan Bilim ve Sanat Akademisi, “Makedonca” dili hakkında yaptığı açıklamada öyle bir dilin aslında var olmadığını, kullanılan dilin Bulgarcanın bir formu olduğunu öne sürmüştü ve bu gerekçeyle Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamasını reddetmişti.

Bu buluşma sonrasında Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Dostluk, İyi Komşuluk ve İşbirliği Anlaşması’nın uygulanmasında Kuzey Makedonya ile işbirliği için bir eylem planı önerdiklerini duyurdu. Diplomatik kaynaklara göre bu plan, Bulgaristan kökenli şirketlerin Kuzey Makedonya’daki yatırımlarıyla ilgili önerileri içerirken aynı zamanda Bulgar üniversitelerinin Kuzey Makedonya’da şube kampüslerinin açılmasıyla ilgili bir eylem planını da kapsamaktadır.Kuzey Makedonya hükümetinin Bulgaristan temsilcisi Vlado Buçkovski, birtakım çözüm arayışları için Sofya’ya gitti.  İki ülkenin Dışişleri Bakanı, 2017 yılında imzalanan Dostluk, İyi Komşuluk ve İşbirliği Anlaşması’nı tekrardan gündeme getirmek, planları iyileştirmek ve Üsküp’ün Avrupa Birliği üyelik müzakerelerini başlatabilmesi için çözülmesi gereken tarihi ikili anlaşmazlıklar konusunda uzlaşma çabalarını arttırmak amacıyla Sofya’da bir araya geldi.

 

Kaynak: Euractiv

Tarih: 12.01.2021

 

Kuzey Makedonya ve Yunanistan İlişkilerini Güçlendiriyor

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani’nin 14 Ocak tarihinde Atina’ya yaptığı ziyaretin merkezinde Kuzey Makedonya’nın üyelik süreci ile ikili ilişkiler ve Avrupa meseleleri yer aldı. Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ile yaptığı görüşmede ikili ilişkilerin seyri ve özellikle iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve karşılıklı bağlantının geliştirilmesi ana konu olarak ele alındı. Osmani’nin ziyareti, İşbirliği Eylem Planı ve Prespa Anlaşması olarak bilinen Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın uygulanmasının ardından iki ülkenin daha ileri faaliyetlerine yönelik çerçevenin oluşturulmasına odaklandı.

Makedonya Dışişleri Bakanlığı’na göre, bunlara ek olarak, ticaret odalarının altyapı alanında daha fazla işbirliği, vatandaşların hareketinin sınır ötesi kolaylaştırılması, enerji, siyasi diyaloğun daha da derinleşmesi, dostluk ve komşularla iyi ilişkiler yoluyla ekonomik işbirliğinin yoğunlaştırılması ve teşvik edilmesi, ortak bir Avrupa geleceği inşa etme politikaları da gündemde yer aldı.

Osmani, Yunanistan ve Kuzey Makedonya’nın Balkanlar’da bir dostluk örneği oluşturması gerektiğini belirtirken, daha sonrasında yaptığı yazılı açıklamada Kuzey Makedonya’nın niyetinin Yunanistan ile daha derin ve uzun vadeli bir dostluk kurmak olduğunu da belirtti. Osmani, Kuzey Makedonya ile Avrupa Birliği müzakerelerinin gecikmeksizin başlatılmasında Yunanistan’ın desteğinin özellikle önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da 14 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Kuzey Makedonya’yı, diğer Batı Balkan ülkeleriyle birlikte Avrupa Birliği’ne,  katılım konusunda tam desteklediğini söyledi. Yunan ulusal yayıncısı ERT’de yayınlanan bir basın konferansında Dendias, “Yunanistan Batı Balkan ülkelerinin Avrupa perspektiflerini tarihsel olarak savunuyor ve aktif olarak destekliyor” ifadesini kullandı. Dendias ayrıca, iki ülke arasında Makedonya isminin kullanılması konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlığı çözen 2018 Prespa Anlaşması’nın tam olarak uygulanmasının, işbirliğini ilerletmenin ön şartı olduğunun da altını çizdi.

 

Kaynak: Anadolu Agency, Independent Balkan News Agency & Xinhua News

Tarih: 14.01.2021

 

İşbirliğine Giden Yol

Kuzey Makedonya İçişleri Bakanı Oliver Spasovski ve Birleşik Krallık’ın Kuzey Makedonya Büyükelçisi Rachel Galloway 15 Ocak tarihinde İçişleri Bakanlığı ofisinde gerçekleştirdikleri toplantıda yasa dışı göçe karşı mücadelede bölgesel ve uluslararası düzeyde başarılı işbirliğini tartıştılar. Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığı, basın bildirisinde, “Toplantıda diğer konuların yanı sıra, ülke kurumlarında NATO’nun standartlarını karşılama süreçlerini hızlandırmanın önemi hakkında görüşmeler yapıldı” ifadesini belirtti. Her iki taraf da güvenliği sağlamak için tüm alanlarda gelecekte daha yoğun işbirliği için çaba göstereceklerini teyit etti.

 

Kaynak: Меtа.мк News Agency

Tarih: 15.01.2021

 

Uzlaşma Rafa Kalkabilir mi? Vevchani Karnavalı Skandalı

Her yıl Aziz Basil bayramında düzenlenen geleneksel kutlamalar Vevchani Karnavalı adını taşımakta ve pagan dönemlerden kalma maskelerin yanı sıra güncel siyasi olayları protesto eden çağdaş maskeleri içermektedir. Karnavalın ruhunda hiçbir ülke veya kişi ile alay edilmekten kaçınılmamaktadır.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski ise Karnavalı sırasında Bulgar bayrağının yakılmasını kınadı ve sosyal medya hesaplarında, komşular arasında güven, saygı ve anlayış oluşturmanın gerekli olduğunu belirtti. Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Sofya’nın yanan bayrak nedeniyle Üsküp’e keskin bir sözlü nota gönderdiğini duyurdu. Basına bilgilendirme sunan Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva ise bu eylemi kınadıklarını söyledi.Aralık 2020’nin başlarında Bulgaristan, Avrupa Birliği’nin Kuzey Makedonya müzakere çerçevesini onaylamayı reddetti ve Makedonya gündeminde bu vetonun etkileri hala hâkim iken pek çok maskenin Bulgar siyasetçileri tasvir etmesi ve Bulgaristan’a yönelik eylemlerin Vevchani Karnavalı’nda gerçekleşmesi bekleniyordu. Yerel basında çıkan haberlere göre ise, Covid-19 önlemlerine rağmen düzenlenen karnavalda Bulgar bayrağı yakıldı.

 

Kaynak: Anadolu Agency & Republica News

Tarih: 15.01.2021

 

Kosova’da Erken Seçim Tarihi Belirlendi

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, geçen yıl kasım ayında Lahey’de bulunan Kosova Özel Savcılığının hazırladığı savaş suçları iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesi üzerine istifa etmişti, vekilliğini ise Vyosa Osmani yapıyordu. Osmani, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkede bulunan siyasi parti yetkilileriyle görüşerek aldığı ortak karar sonucunda, meclisi feshettiğini ve erken genel seçimlerin 14 Şubat’ta yapılmasına karar verildiğini duyurdu. Bu doğrultuda Kosova Merkez Seçim Komisyonuna, seçimlerin organize edilmesi ve düzelmesine yönelik çalışmalarına başlaması talimatını verdiğini açıkladı.

 

Kaynak: AP News

Tarih: 10.01.2021

 

Sırbistan’ın IMF Programı Başarılı Bulundu

2018 yılından beri IMF’den ekonomik reform programı desteği alan Sırbistan’ın, ocak ayında bu destek programı son buluyor.  Program, Sırbistan’ın ekonomik ve mali istikrarının korumasına ve yapısal reformları ilerletmesine yardımcı oldu ve temel hedeflerine ulaştı. Uluslararası Para Fonu İcra Direktörleri Kurulu, Sırbistan’ın ekonomik programının sonuçları hakkında bir karara vardı ve programın başarılı olduğuna karar verdi. Gelirlerinin AB üyesi ülkelerin seviyesine yaklaşması ve kurumsal reformların devam etmesinin, ilerleyen zamanlarda önemini göstermesi bekleniyor.

 

Kaynakça: Politika.rs

Tarih: 08.01.2021

 

Ortodoks Piskoposun Konuşmaları, Sırp Siyasetini Etkiliyor

Almanya’daki Sırp Ortodoks piskoposu Girgorije, dini açıdan uzak siyasal bir röportaj verdi. 7 Ocak’ta Balkan haber kuruluşu NewsMax Adria ile konuşan piskopos, Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic ve İlerici Parti hakkında eleştirilerde bulundu.

Piskopos ‘‘Kurtarıcı olacak kimse yok. Bir kurtarıcıya ihtiyaç duymaktansa, yeni bir sistem oluşturmak gerekiyor’’ diyerek, Alexander Vucic’e atıflardan bulundu. Sırp Ortodoks Kilisesi’nde modern bir figür olan Girgorije, Sırbistan’daki ‘Avrupa Yanlısı’ ve ‘Milliyetçi’ yaklaşımlardan bahsetmedi. Daha önce siyasi lider olma konumu reddeden piskopos, muhalefet tarafından destek alıyor ve hatta bazı kesimlerce 2022 seçimlerinde aday olarak görülüyor.

 

Kaynakça: Balkan Insight

Tarih: 13.01.2021

 

Türkiye ve Yunanistan İyonya Denizi’nde 12 Mil Keşfinde

Mart 2016’da neredeyse durma noktasına gelen Ankara-Atina keşif temaslarının yakın zamanda yeniden başlaması bekleniyor. 10 Ocak 2021 tarihinde sunulan Tasarıda İyonya Denizi’nin, Korfu’dan Mora’daki Tainaro Burnuna kadar 6 ila 12 deniz mil genişletilmesi planlanıyor.

Bu tasarı pazartesi günü Yunan Parlamentosunun Genel Kurulu’nda oylamadan geçecek. Toplantının 19 Ocak’ta yapılması bekleniyor. Tasarı, Yunanistan’ın Uluslararası Denizcilik Yasası kapsamındaki kıyı bölgesini 12 deniz miline ve ülkenin geri kalanına genişletme haklarını saklı tuttuğunu açıkça belirtecek.

 

Kaynak: Defence Point

Tarih: 11.01.2021

 

Türkiye ve Yunanistan Görüşmelerinde İlerleme

Türkiye ve Yunanistan, Ege Denizi’ndeki toprak anlaşmazlıkları gibi çok sayıda cevaplanmamış soru üzerinde bölünmüş durumda. NATO üyesi iki ülke arasında Akdeniz’in doğu bölgesindeki deniz sınırlarıyla ilgili anlaşmazlıklar, geçen yıl olası bir çatışmanın başlaması konusunda endişelere neden olmuştu ve her iki ülke de askeri gemilerini bölgeye göndermişti.

Yunan diplomasisinden bir temsilci, her iki bakanın da müzakereler için bir tarih belirlemeyi kabul ettiğini belirtti. Bu görüşmeler, Yunanistan ile Türkiye arasında gerilimi azaltmayı ve çoğu zaman gergin olan ilişkiyi iyileştirmeyi amaçlayan uzun süredir devam eden müzakere sürecinin 61. turunu temsil edecek. Son haftalarda yaşanan gerginlikler ise NATO sayesinde ve savaşa yol açabilecek olası durumdan Yunan ve Türk ordusunun iletişim kurmasına olanak tanıyan bir mekanizmanın devreye girmesi sayesinde azaldı. Her iki taraf da geçtiğimiz günlerde ortak diyaloğu sürdürme kararı aldı.

 

Kaynak: Slovak Basın Ajansı

Tarih: 11.01.2021

 

Yunan Başbakanı Mitsotakis, Seyahati Kolaylaştırmak İçin Ortak AB Aşı Sertifikası Önerdi

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, pandeminin harap ettiği güvenli seyahatin geri kazanılmasına yardımcı olacak şekilde AB çapında bir Covid-19 aşı sertifikası oluşturulması çağrısında bulundu. Politico’da yayınlanan habere göre, bu fikir Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e yazılan bir mektupta ele alındı. Mitsotakis Mektupta  “Bir aşı sertifikasının tüm üye devletlerce kabul edilebilmesi için aşının nasıl yapılandırılması gerektiği konusunda ortak bir anlayış benimsemesi gerekir’’ diye belirtti. Yunan Başbakanı Mitsotakis’in bu konuyu 21 Ocak’taki Avrupa Birliği zirvesinde de gündeme getirmesi bekleniyor.

 

Kaynak: Greek City Times

Tarih: 13.01.2021

 

Souda’da Yunanistan, Kıbrıs ve ABD’nin Havacılık Tatbikatı

Üçlü tatbikata katılan güçler, aralarındaki işbirliği, anlayış ve birlikte çalışabilirlik düzeyini yükseltmeyi amaçlamakta. Yunanistan, Kıbrıs ve ABD özel harekât kuvvetlerinin eğitimi Girit’in daha geniş deniz bölgesi olan Souda’da başladı. Aynı zamanda tatbikat, Yunanistan özel harekât kuvvetlerinin harekât kabiliyetlerini artırmayı ve müttefik ülkelerle deneyim alışverişini hedefliyor. Tatbikat, Yunanistan Ulusal Savunma Genelkurmay Başkanlığı tarafından tasarlandı ve Yunanistan Müşterek Özel Harekat Komutanlığı tarafından koordine edildi.

 

Kaynak: Greek City Times

Tarih: 14.01.2021

 

Yunanistan AB’den 1.450 Yasadışı Göçmeni Türkiye’ye Derhal İade Etmesini İstedi

Yunanistan, Avrupa Komisyonu ve Frontex’e, Avrupa Birliği-Türkiye Ortak Bildirisi kapsamında uluslararası korumaya hakkı olmayan 1.450 yasadışı göçmenin derhal Türkiye’ye iade edilmesi talebinde bulundu.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis ayrıca: “Ülkemiz sürekli olarak katı ama adil bir göç politikası uygulamaktadır. Bunu hak edenlere uluslararası koruma sağlamak, aynı zamanda ulusal ve uluslararası hukukun sağladığı korumaya geri dönmek hedefimizdir” ifadelerinde bulundu.Bu, esasen Ankara’yı yasadışı geçişleri durdurmaya ve diğer yandan uluslararası korumaya hakkı olmayanların iadelerini kabul etmeye mecbur eden Ortak Bildirge’den kaynaklı ve Türkiye’ye iade talepleri yeniden başladığı için çok önemli bir gelişme.

 

Kaynak: Greek City Times

Tarih: 14.01.2021

 

Rafale Jet Alımı Yunan Parlamentosu Tarafından Onaylandı

Yunan Parlamentosu 14 Ocak tarihinde, 18 Fransız yapımı Rafale savaş uçağının satın alınmasını oy çokluğuyla kabul etti. Komünist Parti ve Gianis Varoufakis’in MeRA25 partisi dışında Yunanistan’ın tüm siyasi partileri, 12 Ocak tarihinde geç saatlerde Yunan parlamento komitesi tarafından hızlı bir prosedürle onaylanan tasarıyı oyladı. Ulusal Savunma ve Dış İlişkiler Daimi Komitesi, bu yıl 1,5 milyar euro’luk bir maliyetle, altı yeni ve on iki kullanılmış Rafale jeti de dâhil olmak üzere, yasa tasarısı kapsamında üç sözleşmeyi tartıştı. İki ülkenin anlaşmayı bu ayın sonlarında imzalaması beklenmekte ve jetlerin Yunanistan’a temmuz ayında gelmesi planlanmakta.

 

Kaynak: Greek Reporter

Tarih: 15.01.2021

 

UNESCO Ohrid Konusunda Kuzey Makedonya’yı Uyardı

Balkan yarımadasındaki en derin ve en eski gölün kıyısında yer alan Ohrid kenti, Ohrid alabalığı gibi birçok endemik türe ev sahipliği yapan doğal güzelliğinin yanı sıra zengin bir kültürel mirasa sahip olmasıyla biliniyor. Birleşmiş Milletler kültür kurumu UNESCO, Kuzey Makedonya’yı Ohrid kenti konusunda “nesli tükenmekte olan miras alanı” olarak sınıflandırması için uyarmasının üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen yeterli önlem alınmadığı için uyardı. Ohrid’i “tehlike altında” olarak nitelendirmelerine rağmen ilk uyarıdan bu yana hiçbir önlem alınmadığı ifade edildi.

Mayıs 2019’daki büyük ölçüde olumsuz hava taşıyan UNESCO raporunun ardından ilk kez uyarılan yetkililer harekete geçme sözü verse de ilerleme kaydedilmemiş ve BM, Kuzey Makedonya’ya 2020’nin sonuna kadar süre vermişti. Buna karşılık belediye geçtiğimiz 1,5 yıl süresince yasadışı yapıların tespit edildiğini, bazılarının kaldırıldığını, tüm inşaatlara geçici olarak yasak getirildiğini ve kırsal alanda kentsel planlama için yeni bir süreç başlatıldığını ifade ediyor. Kuzey Makedonya Yetkilileri, Ohrid’in UNESCO statüsünün korunmasının ulusal bir prestij meselesi ve potansiyel bir turizm merkezi olarak itibarına zarar verecek bir mesele olarak görmekte.Hem doğa hem de kültür mirası olan kentte, yapılan incelemelere göre ele alınmayan bir dizi eski sorunun yanı sıra, yeni tehditlerin de söz konusu olduğu görülmekte. Şehir ve çevresindeki kontrolsüz inşaatlar, merkezi ve yerel yetkililer tarafından koruma altında olan alanlarda bile artan yasa dışı yapılar yıkımı ortaya koyuyor. Ohrid eski şehirdeki tipik mimari yapıların üzerine yapılan güneş panelleriyle şehrin dokusu zarar görürken, korunmaya çalışılan şehir görünümü ile uyuşmayan kentsel ekipmanlar kültürel mirası koruma konusundaki eksikliği gözler önüne seriyor.

 

Kaynak: Balkan Insight

Tarih: 11.01.2021

 

Balkanlarda Aşı Diplomasisi

Koronavirüs aşılaması konusunda Balkanların kaderi konusunda çalkantılı bir tartışma yaşanıyor. Avrupa Birliği üyeliğine aday statüsü verilen ülkeler için henüz net bir plan bulunmamakta.

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya yoğun bir diplomatik mücadele verirken, yardım için Almanya’nın kapısını çaldılar. 975 dozluk ilk aşılar Tiran’a ulaşırken, aşı bağışında bulunan AB ülkesinin kimliği konusunda bir açıklama yapılmadı. Söylentiler Arnavutluk’a verilen desteğin arkasında Berlin’in olduğunu ifade ediyor.

 

Kaynak: Independent Balkan News Agency

Tarih: 15.01.2021

 

HAZIRLAYANLAR:

Didem Şimşek, Dilara Nesrin Bulut, Dilek Keçeci, Elifnur Ayhan, Hasibe Özdemir, Hatice Deniz Hızal, İlayda Beyazıt, İleyna Savuk, Rümeysa Güner, Taha Yüceses, Zeyneb Sümeyye Cenik, Zülfiye Çobanoğlu

 

TUİÇ Balkan Staj Birimi

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...