Haftanın Öne Çıkanları

NÜKLEER SİLAHLANMADA ARTIŞ DEVAM EDİYOR (20.08.2021)

SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) verilerine göre, geçen yıl dünya üzerindeki nükleer silah sayısı 13 bin 400 iken 2021 yılında bu sayı 13 bin 80’e düştü. En fazla nükleer silaha sahip ülkeler ise şöyle: ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore.

2010 yılında yürürlüğe giren New START (Strategic Arms Reduction Treaty), ülkelerin konuşlandırılmış stratejik nükleer güçlerini kısıtladı. Ancak anlaşma, küresel nükleer savaş başlığı envanterine bir sınırlama getirmedi.

Her ne kadar nükleer silah sayısında düşüş yaşansa da uzmanlar bu sayıların gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Tahminlere göre operasyonel alarm için bekletilen nükleer silah sayısı 2020 yılında 3 bin 720 iken bu yıl 3 bin 825. Bahsi geçen silahların yaklaşık 2 bini ise Rusya ve ABD’ye ait.

Rusya ve ABD dünya üzerindeki nükleer silahların yüzde 90’ından fazlasına sahip. Bu iki ülke vadesi dolan nükleer silahları kullanımdan çıkarsa da nükleer programlarını modernize etmek için büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor.

ABD ve Rusya’nın ardından Birleşik Krallık’ın da bir önceki yıla göre nükleer silah envanterinde artış gözlemlendi. Çin ise nükleer silah kapasitesini bu yıl 320’den 350’ye çıkardı. Onu Hindistan ve Pakistan takip etti. Ulusal güvenlik stratejisinin merkezine askeri nükleer programları koyan Kuzey Kore de kapasitesini geliştirme yolunda ilerliyor.

Kaynak: SIPRI

 

HAİTİ 7,2 BÜYÜKLÜKTEKİ DEPREMLE SARSILDI (19.08.2021)

Haiti’de cumartesi günü meydana gelen depremde birçok can kaybı yaşandı. Hastaneler yaralılarla dolup taşarken ülke aynı zamanda tropik Grace fırtınasına maruz kaldı. Ülkede bir aylık olağanüstü hal ilan edildi.

(AP Photo/Fernando LIano)

Haiti’de 7,2 şiddetinde deprem meydana geldi. Felaketin üstünden günler geçmesine rağmen binalar hala çökmeye devam ediyor. Yaralılarla dolup taşan hastanelerde ise yoğunluk hakim.

Depremin ardından gelen tropik Grace fırtınası ise ülkede yaşanan sefaleti artırdı. Binaların kaymasına sebep olan çamur sebebiyle arama kurtarma çalışmalarına ara verildi. Deprem, kamu binalarında da ağır hasara neden oldu. Şiddetli yağışlardan korunmak için barınacak yeri kalmayan halk devletten sığınak talep etti.

Deprem ve fırtına felaketi, hâlihazırda Covid-19 salgınıyla boğuşan Haiti’deki istikrarsızlığı tırmandırdı. Bölgedeki tıbbi müdahale yetersiz kaldı, bazı ülkelerden yardım ekipleri gönderildi. ABD Sahil Güvenlik helikopteriyle depremzedeler hastanelere taşındı.

Yetkililer, 7,2 büyüklüğündeki depremin 7 binden fazla evi yıktığını ve yaklaşık 5 bin evde hasar bıraktığını söyledi. 30 bini aşkın aile ise evsiz kaldı. Hastaneler, okullar, ofisler ve kiliseler de ciddi zarar gören yerler arasında.

Haiti Sivil Savunma Ajansı depremde ölenlerin sayısını 2 bin 189 olarak açıkladı. 12 bin 268 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Birçok yaralı hala tıbbi müdahale için sırasını bekliyor.

Kaynak: AP

 

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...