Haftanın Öne Çıkanları

76. BM GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 100’e yakın liderin katılımıyla 2 yıl aradan sonra New York’ta yapıldı. Covid-19 salgını, iklim krizi ve Afganistan’daki son durum ön plana çıktı.

Bu yıl 76’ncısı gerçekleşen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptı. Guterres, Covid-19 salgının tırmandırdığı eşitsizlik ve adaletsizlik konularına dikkat çekti. Milyonlar açken milyarderlerin zevk için uzaya gittiğini söyledi. “Temel değerlerimiz bugüne kadar hiç olmadığı şekilde tehlike altında.” dedi.  

Guterres’i liderlerin konuşmaları izledi. ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan askeri gücünün başvurulacak son çare olması gerektiğini vurguladı. “ABD, ülke dışında yalnızca net ve ulaşılabilir askeri görevlere gidecek.” ifadesini kullandı. Ülkesi ile Çin arasındaki gerilimi değerlendirirken de yeni bir “soğuk savaş”ın peşinde olmadıklarını ancak çıkarlarını koruyacaklarını belirtti.  

Biden, Amerika ile İran arasındaki nükleer gerilime ilişkin de konuştu. “İran nükleer anlaşma şartlarına dönerse, biz de aynısını yapmaya hazırız.” mesajını verdi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise yaptırımların ABD’nin yeni savaş yöntemi ve insan hakları ihlali olduğunu savundu.  

BM Genel Kurulu’nda yapılan konuşmalarda Taliban’ın Afganistan’da yönetimini ele geçirmesi de değerlendirildi. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Hristiyan Afganlara insani vize vereceklerini açıkladı. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ise uluslararası kamuoyunu Taliban ile diyaloğa davet etti.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Taliban’dan kaçan Afganların sayısındaki artışa dikkat çekti. “Artık yeni göç dalgalarını karşılamaya ne imkanımız ne de tahammülümüz var.” dedi.  

Erdoğan iklim krizi konusunda da “Dünya mülteci krizine çözüm bulamadı. İklim krizinden kaynaklı göçle nasıl mücadele edecek?” diye sordu. Paris İklim Anlaşması’nı gelecek ay Meclis oylamasına sunmayı planladıklarını bildirdi.

Kaynak: BBC

 

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...