Myanmar Devlet Başkanı Htin Kyaw İstifa Etti

Myanmar Devlet Başkanlığı’nın Facebook hesabından yapılan açıklamada 71 yaşındaki Kyaw’ın dinlenmek istediği için istifa ettiği açıklandı. Ülkenin geçici yönetimini ordunun daha önce devlet başkanı yardımcısı olarak atadığı eski korgeneral Myint Swe üstlenecek. Myanmar anayasasına göre 7 işgünü içerisinde yeni devlet başkanının seçilmesi gerekiyor.

2016’da devlet başkanı seçilen Kyaw, 1962’deki askeri darbenin ardından Myanmar’ın ilk seçilmiş devlet başkanı olmuştu. Kyaw’ın göreve gelmesinin ardından bir zamanlar ülkenin demokrasi mücadelesinin en öndeki ismi olan Nobel Barış Ödüllü Suu Kyi Devlet Danışmanı görevine getirilmiş ve ülkenin fiili lideri olmuştu.

Myanmar’da ordu parlamentodaki koltukların 4’te birini ayrıca kabinede güvenlikle ilgili 3 makamı kontrol altında tutuyor.

Associated Press’e (AP) konuşan analist Khin Zaw Win “Htin Kyaw anayasal devlet başkanıydı ve yetkileri sembolikti. Yeni devlet başkanı kim olursa olsun daha sıkı tavır almalı ve her şeyi devlet danışmanının yapmasına izin vermemeli” dedi. Suu Kyi’nin geleceği ile ilgili de uyarıda bulunan analist “Ordu devlet danışmanlığı pozisyonunun yaratılmasına baştan beri karşıydı. Bu daima geçmeyen bir kırgınlık konusu oldu. Ayrıca yeni devlet başkanının yönetimi tamamen Suu Kyi’den alabileceği de akılda tutulmalı. Suu Kyi’nin geleceği garanti altında değil” ifadelerini kullandı.

Merve Curga
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...