“24 Nisan – Sözde Ermeni Soykırımı” İzlenimleri

Ermeniler tarafından 1915 olaylarının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan’da yani dün Ermenistan’da anma törenleri düzenlendi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın ulusa seslendiği konuşmasında, “Türkiye dahil komşularımızla barış için çalışıyoruz” dedi ama Türk hükümetinin politikasını eleştirdi.  

Ayrıca,  ABD Başkanı Barack Obama, 1915 olaylarıyla ilgili 24 Nisan Başkanlık açıklamasında, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “soykırım” ifadesini kullanmadı. Üstelik Başkan Obama açıklamasında, bu olaylar sırasında Ermenileri kurtaran Türklerden de bahsetti. Tabii Obama’nın açıklamaları Ermenilerde hayal kırıklığı oluşturdu.

Ermeniler Tepki Gösterdi

Obama’nın bu açıklamasına, Ermenilerin tepkisi ise gecikmedi. Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi ANCA, yaptığı yazılı açıklamayla, Obama’nın sözlerinin yol açtığı hayal kırıklığını dile getirdi. Komite, Obama’yı sözünde durmamakla suçlarken, Türkiye’nin baskı ve tehditlerine teslim olunduğunu savundu.

Türkiye, Tek Yanlı Buldu

Türkiye’den de Obama’nın açıklamasına yorum geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Obama’nın 24 Nisan açıklamasına ilişkin, “Sayın Obama’nın yaptığı açıklama, tek yanlı ve tarihi tek bir perspektiften okuyan bir açıklama. İsterdik ki acılar paylaşılabilsin” dedi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde de, Türkler ve Ermeniler karşılıklı gösteri yaptı.

Ayrıca, Büyükelçiliğin önündeki kaldırımı Ermenilere bırakmamak için iki gün önceden burada nöbet tutmaya başlayan ABD’deki Türkler, sabah saatlerinden itibaren de sayıları artarak toplanmaya başladı. Gösteriye katılan Türkler arasında sadece Washington’dan değil, New York ve diğer bazı eyaletlerden de gelenler olduğu gözlendi.

Washington’daki bazı Azerilerin de eşlik ettiği ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grup, polis tarafından yerleştirilen paravanların üzerine Türkiye, ABD ve Azerbaycan bayrakları ile Atatürk posteri astı. Grup, ellerinde Ermenilerin 1915 yılı olaylarında Türklere yaptıkları kıyım ile öldürülen Türk Büyükelçilerle ilgili pankartlar açtı.

(tuicakademi-ntvmsnbc-cha)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Çanakkale Deniz Zaferinin 110. Yıldönümü ve Afrika

ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİNİN 110. YIL DÖNÜMÜNE GİRERKEN AFRİKA Çanakkale deniz...

Bosna-Hersek’in Geleceği: Bir Perspektif Meselesi mi?

Aşağıdaki yazı, Bosna-Hersek’in mevcut siyasi krizine dair farklı bir...

Küresel Güney’in Ekonomik Dayanıklılık Yolu

14 Mart 2025, Enver İbrahim Aşağıda yer alan metin, Malezya...

ABD Husileri Hedef Aldı

Geçtiğimiz hafta, ABD'nin Yemen'de İran destekli Husilere yönelik düzenlediği...