Ruanda-Fransa İlişkileri Isınıyor Mu?

Olimpiyat Eskrim Şampiyonu, Fransa Spor Bakanı Laura Flessel, Afrika Yol Bisiklet Şampiyonası için üç günlük Ruanda ziyaretine başladı. Bu gezi, Fransız hükümet üyelerinin 2010 yılından bu yana gerçekleştirdiği ilk resmi gezi.

Nicolas Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in 2010’daki ziyaretinden bu yana Fransız hükümetinden hiçbir üye Ruanda’ya bir ziyaret gerçekleştirmemişti. 8 yıldan sonra gerçekleştirilen görüşme, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin resmen başlamasından üç ay sonra gerçekleşti.

18 Şubat’a kadar sürecek olan bu üç günlük Ruanda’nın başkenti olan Kigali gezisine, Fransız Spor Bakanı Laura Flessel, Tutsi soykırım kurbanlarının anısına yapılan Gisozi’deki Kigali Soykırım Anıtı’nı ziyaret ederek başladı. Bakan, anıt ziyaretlerinden önce soykırım kurbanları adına çelenk bıraktı.

Laura Flessel, ziyaretçi defterini imzalamayı da ihmal etmedi: “Ruanda soykırımı, zamanımızın en kötü zulümlerinden biridir. O bizim insanlığımızda ve vicdanlarımızda yer etmiştir. Böyle bir trajedinin tekrar yaşanmaması için mümkün olan her şeyi yapmakla yükümlüyüz.”

İlerleyen saatlerde sporda kadın, bisiklet geliştirme, Ruanda ulusal sporu hakkında konuşmak için Ruanda Spor ve Kültür Bakanı Julienne Uwacu ile konuştu.

1994 yılında Ruanda, 800.000  Tutsi ve ılımlı Hutu’nun can kaybına yol açan bir soykırıma sahne olmuştu. Üstelik Ruanda, bu soykırımda Fransa’nın rolü olduğunu iddia etmiş hatta Fransız yetkililer aleyhinde soruşturma başlatılmıştır. Bir süre diplomatik ilişkilerini durduran Ruanda ve Fransa’nın bu görüşmeyle birlikte yapıcı adımlar izlediğini söyleyebiliriz.

Deniz ÜRESİN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.