Sırbistan’da Hükümet Krizi

İktidar koalisyonu içinde meydana gelen bir dizi karşılıklı ciddi suçlamadan günler sonra, Sırbistan Başbakanı Mirko Zvetkoviç 14 Şubat Pazartesi günü yardımcısı Mlacan Dinkiç’in görevden uzaklaşma sürecini başlattı. Zvetkoviç düzenlediği basın toplantısında, hükümetin iç çekişme ortamında işlevini yerine getiremediğini ve “hükümetin itibarını yok eden kabine üyelerini” görevden almak istediğini söyledi. Maliye Bakanlığı Genel sekreteri Slobodan Iliç ve Ulusal Yatırım Planı Bakanı Verica Kalanoviç de görevlerinden uzaklaştırılacaklar.

Parlamento görevden almalar konusunda oylama yapacak. Cumhurbaşkanı Boris Tadiç’in Demokrat Parti’si ve Dinkiç’in G17 Plus’ı arasındaki ihtilaf, görevdeki hükümeti istikrarsız hale getiriyor. İktidar koalisyonu parlamentoda zayıf bir çoğunluğa sahip ve muhalefetin de yardımıyla, Dinkiç’in 24 milletvekili koalisyonu devirmekte zorlanmaz. Dinkiç ise düzenlediği basın toplantısında, başbakanın kararına saygı göstereceğini ve partisinin hükümette kalacağını söylemekle birlikte, hükümetin kötü iş çıkardığını ve ciddi değişikliklerden geçmesi gerektiğini de belirtti.

G17 Plus da, hafta sonu bir basın bildirisi yayınlayarak, devlet açısından önem taşıyan kararların hükümet oturumlarında değil, daha çok Tadiç’in “hiçbir kamusal veya siyasi sorumluluğa sahip olmayan” belli yakın yardımcıları tarafından alındığını ileri sürdü..

Belgradlı analistler, iç çekişmelerin reformların devamı ve yeni dış yatırımları tehdit edeceği görüşündeler. Analist Dejan Vuk Stankoviç verdiği demeçte, “Sırbistan’ın ihtiyacı olan reformlar için istikrarlı bir çoğunluğa, iç uyuma ve net bir vizyona sahip bir hükümet gerekiyor – bu hükümetse bu önşartların hiçbirini karşılamıyor.” dedi. Stankoviç, iktidar koalisyonunun hayatta kalmasının “dürüst olmayan bir karar” olması nedeniyle, Sırbistan’ın erken seçimin eşiğinde olduğunu ileri sürdü.

Özgür Seçimler ve Demokrasi Merkezi’nden Marko Blagojeviç de Stankoviç’e katılıyor. Blagojeviç, hükümet içindeki kargaşanın kabinenin siyasi partilerin finansmanına ilişkin kanunu geçirememesiyle aynı döneme denk geldiğini belirtiyor.

Sırbistan’da mevcut hükümet uzun süren bir çabanın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da girişimi ile Sancak bölgesindeki Müslüman Boşnakların da katılımı ile kurulabilmişti.

 

(tuicakademi, setimes)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...