Suriye Krizi G 20 Zirvesi’ne Damgasını Vurdu

Dünya liderlerini bir araya getiren G 20 zirvesinin belirleyici konularından biri de Suriye Krizi oldu. Liderler, Suriye Krizi konusunda görüş ayrılığı yaşadı.

 

G20 liderleri Suriye’de Esad rejimine karşı cezai işlem üzerinde anlaşma konusunda başarısız oldu. Liderlerin çoğunluğunun katıldığı perşembe akşamı gerçekleşen akşam yemeğinde Türkiye’nin, Kanada’nın ve İngiltere’nin güçlü çağrılarına rağmen Birleşmiş Milletler Güvenik Konseyi’nden bir kabul gelmediği sürece söz konusu cezai işlemin lehine olmayacağı konuşuldu. Akşam yemeği sırasında Putin,  Barrack Obama ve  François Hollande’a yakında cezai bombalama grev sonrası barış görüşmelerinin yeniden canlandırma şansının az olacağını belirtti. (The Guardian )

Vladimir Putin ise  hangi tarafın kimyasal silah kullandığının netleşmediği görüşünde. Putin’in sözcüsü aceleyle harekete geçilmemesi uyarısında bulundu. Aynı zamanda Rusya Cumhurbaşkanlığı’nın sözcüsü ise Suriye konusunda dünya liderlerinin fikir ayrılığı yaşadığını ve bölündüğünü söyledi. (BBC News)

Fransız kaynaklarına göre ise Putin, kimyasal silah saldırısının Suriye hükümeti tarafından ya da isyancı kuvvetler tarafından işlendiğini reddetti fakat kimyasal silah kullanımının uluslararası hukuku ihlal ettiğini kabul etti.

İtalya Başbakanı Enrico Letta de dün akşam St. Petersburg’daki çalışma yemeğinde görüş ayrılıklarının su yüzüne çıktığını belirtti.

Kimyasal silah kullanımında dünyanın tepki vermesine ilişkin Türkiye’nin tepkisi ise gözlerden kaçmadı.

Diğer yandan ise ABD başkanı Barrack Obama müdahale için dünya liderlerini ikna etme çabasında. G 20 zirvesinde görüşmelerin hala devam ettiği şu günlerde dünya liderlerinin Suriye konusunda nasıl bir karara varacağı merakla bekleniyor.

(TUİÇ Akademi, BBC News, The Guardian, BBC Türkçe)

Elif Sarpkaya

TUİÇ Stajyeri

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...

Yahya Sinwar: Romanı Diken ve Karanfil, Filistin ve Kendi Geçmişinin Bir Hikâyesi

Bu yazı 3 Ekim 2024 tarihinde New Lines Magazine'de...