Suriye Neler Yapıyor?

Bir yandan Suriye ordusu ve muhalifler arasındaki çatışmalar Lübnan sınırlarına yakın bölgelerde sürekliliğini korumaya devam ediyor. Hatta bu çatışmaların Lübnan sınırını aştığına dair haberler çıkıyor. Öte yandan BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın sunmuş olduğu altı maddelik çözüm planının Şam yönetimi tarafından kabul edildiği açıklanıyor.

Annan’ın birkaç haftadır sürdürdüğü temaslar sonucunda hazırladığı çözüm planı, Suriye’de tarafların en kısa sürede ateşkes ilan etmelerini ve ordunun da askeri hareketliliği azaltmasını öngörüyor. Plan ayrıca, yaralıların tahliyesi ve insani yardımların ulaştırılması için Suriye güçlerinin günde iki saat ateşkes uygulamasını ve siyasi çözüm için kapsamlı görüşmeler yapılmasını içeriyor.

Annan’ın sözcüsü Ahmed Fevzi’nin verdiği bilgilere göre, Annan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bir mektup yazarak, “taahhütlerini vakit geçirmeksizin uygulamaya sokmasını” istedi. Bunun üzerine Suriye yönetimi yazdığı bir mektupla çözüm planını kabul ettiğini belirtti.

Kofi Annan, Suriye’nin planı kabul etmesini, yaşanan çatışma ve şiddet ortamının sona erdirilmesi sürecinde atılmış olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Ayrıca Fevzi, “Sayın Annan, yalnızca bu trajedinin tam ortasında kalan Suriye halkı açısından değil, aynı zamanda bölge ve dünya açısından da esas önemli olanının uygulama olduğunu vurguladı” şeklinde bir açıklama yaptı.

Annan Suriye’deki kanlı çatışmaların sona ermesi için hazırladığı plana destek bulmak amacıyla önce Rusya ile temasa geçip daha sonra da Çin’e gitti. Rusya’daki görüşmelerden sonra net bir açıklama yapmazken, Çin’in plana tam destek verdiğini kaydetti.

Rusya, 1 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Suriye Zirvesi’ne de katılmayacağını bildirdi. Suriye’de Esad rejiminin en önemli destekçisi olan Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Kaderlerine yabancı güçler değil, Suriye halkı kendisi karar vermeli” diyerek konuyla ilgili tutumlarını gösterdi. Rusya Dışişleri Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç ise katılımcıların Suriye için diyalog arayışında olmadığını tam tersine dış müdahale hazırlıkları için zemin hazırladıklarını iddia ederek zirveye katılmama sebeplerini açıkladı.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Suriye’de yaşanan çatışmaların Lübnan’a sıçradığı haberleri duyulmaya başlandı. Haberlere göre, Suriye güvenlik güçleri, Bekaa Vadisi’nde, Suriye sınırında bulunan El Kaa bölgesindeki bir kasabaya makineli tüfek atışında bulundu. Aynı kasabaya daha önce de ateş açılmıştı.

Fakat Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur herhangi bir sınır ihlali yapılmadığını “Bölgede Lübnan’ın egemenliğine yönelik bir saldırı yok. Bölgede bir askeri operasyon olabilir, ama Suriye ordusunun Lübnan topraklarına saldırdığına inanmıyorum ve Lübnan ordusunda bu yönde bir bilgi yok” sözleri ile açıkladı.

Büşra Nur Özgüler

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...