Suriye’den Türkiye’ye Göç

2011’de  Arap Baharı’nın etkileri Suriye’de de gözlemlenmiş, hükümet karşıtı protestolar ülkedeki tansiyonun gitgide yükselmesiyle birlikte  bir iç savaş halini almıştır. Ülkedeki kriz ortamında Suriye Hükümeti’nin istifa etmemesi ile Suriye, terör örgütlerinin ve diğer ülkelerin müdahalelerine açık bir kaos ortamı haline gelmiştir.  Bu kaos ortamında hayatta kalan siviller komşu ülkelere göç etmeye başlamıştır. 1998 doğumlu olan Ebrahim Shikh Bereked bu savaş sonucunda Türkiye’ye gelenlerden biri.  Bu röportaj bir Ebrahim Shikh Bereked’in gözünden Suriye’den Türkiye’ye göçü anlatmaktadır.

 

1- Suriye’nin hangi kentinden göç ettin?

Hama kentinden göç ettim.

 

2- Suriye’de nasıl bir hayatın vardı ?

Suriye’de bekardım. Meslek lisesinin elektrik elektronik bölümünde okuyordum. İki kız iki erkek olmak üzere dört kardeşiz. Annem ev hanımı, babam mobilyacı.

 

3- Kimlerle göç ettin?

Ben Hama’dan Ankara’ya tek başıma geldim. Fakat benden 2 yıl önce ağabeyim Ankara’ya gelmişti. Ben de onun yanına geldim. Annem, babam ve diğer iki kız kardeşim Hama’da.

 

4- İlk olarak direkt Ankara’ya mı göç ettin, yoksa başka illerde de yaşadın mı ?

Hama’dan direkt olarak Ankara’ya geldim. Kamp tecrübem hiç olmadı. Hama’dan sınıra gelirken yolculuğum iki hafta sürdü. Yolculuğumu tek başıma yaptım. Bu yolculukta çok aç ve uykusuz kaldım. Türk askeri tarafından iki defa sınırdan geri çevrilip ülkeme gönderildim. Ekim 2017’de Hama ve İdlib’de savaşlar artınca üçüncü kez sınıra geldim ve Türkiye beni Hatay sınırından kabul etti. Antakya’da bulunduktan sonra, otobüsle Ankara’ya geldim.

 

5- Türkiye’ye göç ederken veya ettiğinde ne gibi zorluklar yaşadın ?

Ankara’ya ilk geldiğimde, Türkçe bilmiyordum. Dil konusunda zorluk çektim. Kısa bir süre iş de bulamadım. Ankara’da bana hiç kötü muamele yapılmadı.

 

6- Türkiye’de çalışıyor musun ? Çalışıyorsan, çalıştığın şirket sigortanı ve güvenceni sağlıyor mu ?

Ankara’da ağabeyimin bildiği bir otomotiv yedek parça firmasında kalfayım. Sigortalı ve maaşlı olarak güvence altında 2018’den beri çalışıyorum.

 

7- Vatandaşlık aldın mı yoksa, geçici koruma statüsünde misin ?

Vatandaşlık almadım. Geçici koruma statüsündeyim. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan bana kimlik verildi. 3 yıldır yıllık kimliğimi kullanıyorum. Bu kimlik her yıl yenileniyor. Sigortam ve ikametgahım her yıl işverenim tarafından güncelleniyor ve Bakanlığa bildiriliyor.

 

8- Suriye’ye savaş bitince geri dönmeyi düşünüyor musun ? Döndüğünde edindiğin mesleği orada devam ettirecek misin ?

Şu an düşünmüyorum. Eğer Suriye’de her şey düzelirse ve iş yapabilecek hale gelirsem neden olmasın?  Çünkü annem, babam ve kız kardeşlerim orada. Ankara’da oto yedek parçası, elektrik-elektroniği ve oto aksesuarı sektöründe çalışıyorum. Bu yaptığım işi öğrendim. Her yerde yapabilirim. Suriye’ye döndüğümde aynı işi yaparsam, Türkiye’yle de ticaret yapmayı düşünüyorum.

 

9- Türkiye’deki göçmen politikalarını beğeniyor musun ? Burada kalmaktan memnun musun?

İyi ki Ankara’ya gelmişim. Eğer diğer sınır komşularımız İran, Irak, Lübnan gibi ülkelere gitseydim, bu kadar memnun olmazdım. Suudi Arabistan’a işçi olarak giden bir akrabam bile Türkiye’ye gelmek istiyor. Suriyelilere orada iyi davranılmadığını söylüyor.

 

10- Entegrasyon sürecin nasıl ilerliyor? İş arkadaşlarınla komşularınla uyum sağlayabiliyor musun ?

Ankara’ya geldiğimde ağabeyim, Türkçe konuşabiliyordu. Bana çok faydası oldu. Hemen işe başladığım için, iş arkadaşlarım hemen bana yardımcı oldular. Türkçe yazı yazma ve konuşma programlarına biraz internetten de baktım. Şu anda çok rahat Türkçeyi anlayabiliyor ve konuşabiliyorum. Şu an Ankara Şentepe’de ikamet etmekteyim. Komşularım olsun, iş arkadaşlarım olsun hep bana yardımcı oldular. Bir akrabam dışında, diğer tüm akrabalarım, genelde Hatay sınırına yakın olduğumuz için, Türkiye’ye geldik.

 

 

İLKEM KARAHÜSEYİNOĞLU

Göç Staj Programı 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...