Türk Milletvekilleri Berlin Meclisi’nde

Berlin’de yapılan eyalet seçimlerinde Korsanlar Partisi meclise girdi, hükümet ortağı liberal parti dışarıda kaldı. Eyalet parlamentosuna bu kez 10 Türkiye kökenli milletvekili girdi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan eyalet seçimlerini beklendiği gibi Sosyal Demokrat Parti kazandı. Kesin olmayan sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti yüzde 29 civarında oy alırken, ikinci sıraya yerleşen Başbakan Angela Merkel’in partisi Hrıstiyan Demokrat Birlik de oyların yüzde 23’ünü aldı.

Seçimlere iddialı katılan Yeşiller’in yüzde 18 civarında oy aldığı, Sol Parti’nin ise oylarını büyük oranda koruduğu görülüyor: Yüzde 11.

Seçimlerin Kaybedeni

Seçimlerin kaybedeni Almanya hükümetinin koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti oldu. İktidar ortağı Hür Demokratlar yüzde 2’nin altında oy alarak Berlin Eyalet Meclisi’ne girmeyi başaramadı. Hür Demokratlar 2006 yılındaki seçimlerde yüzde 7,6 oy almıştı.

İnternet Korsanları Meclis’te

Seçimlerin en dikkat çekici sonucu ise Korsanlar Partisi’nin büyük bir başarı yakalaması oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, yüzde 8,6 oranında oy alan parti, yüzde 5’lik seçim barajını aşarak Almanya’da ilk kez bir eyalet parlamentosuna girmeyi başardı.

Korsanlar Partisi, internette ‘telif hakları reformu, patent kanunu, özgür bilgi paylaşımı, gelişmiş gizlilik kuralları ve doğrudan demokrasi’ talepleriyle gençlerinin sempatisini topluyor. 2006’da İsveç’te kurulan ve kısa sürede tüm Avrupa’ya yayılan ‘Korsan Parti Hareketi’nin Almanya temsilcisi Piratenpartei en çok ‘şeffaflığa’ vurgu yapıyor.

10 Türkiye Kökenli Seçildi

Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Ülker Radziwill, Dilek Kolat, İlkin Özışık ve Erol Özkaraca, Yeşiller Partisi’nden Özcan Mutlu, Turgut Altuğ ve Canan Bayram, Sol Parti’den Hakan Taş ve Evrim Baba, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’den (CDU) de Emine Demirbüken-Wegner Eyalet Meclisi’ne girmeyi başardı.

Özışık, Özkaraca, Altuğ ve Taş ilk kez milletvekili seçildi.

Bu sonuçlara göre Eyalet Meclisi’ne SPD’den 48, CDU’dan 39, Yeşiller Partisi’nden 30, Sol Parti’den 20, Korsanlar Partisi’nden de 15 milletvekili seçildi.

Yeni Koalisyon Ortağı Aranıyor

Elde edilen sonuçlara göre, Berlin’e hükümet eden Sosyal Demokrat Partili Belediye Başkanı Klaus Wowereit görevinde kalmaya devam edecek.

Ancak Sosyal Demokrat Parti’nin, şimdiki ortağı Sol Parti ile yeterli çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle Berlin’de bir koalisyon ortağı bulması gerekiyor. Sosyal Demokrat Parti’nin Yeşiller ya da Hıristiyan Demokrat Birlik ile ortaklığa gitmesi bekleniyor.

Sol Parti içindeki komünizm tartışmaları, Berlin duvarı kurbanları için yapılan anmalara karşı tavır ve Küba Lideri Castro’ya doğum günü kartı gönderilmesi hem medya hem de diğer partiler tarafından Sol Parti’ye karşı kullanıldı. Ancak Parti yine de 2009’daki federal başarısını yerelde de korundu.

Seçimlere Katılım

Berlin’de seçimlere katılım oranının ise yüzde 60’ı bulduğu açıklandı. Sandık başına çağrılan 2 milyon 47 bin seçmen yeni eyalet meclisi temsilcileri ve yeni ilçe yönetimlerini belirlemek için oy kullandı.

 

(tuicakademi-ntvmsnbc)

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.