“Ülkelerarası Politik Coğrafya Algısı: Türkiye ve Latin Amerika” Yuvarlak masa toplantıları

Başlangıcı 19. yüzyıla dayanan Türkiye Latin Amerika ilişkilerini tartışmaya açma, günümüzde ülkeler ve kıtalar arasındaki küçülen mesafeler doğrultusunda artan etkileşimi Latin Amerika ve Türkiye bağlamında değerlendirme ve farklı bakış açılarıyla konuya ışık tutma amacı ile başladığımız yolculukta 10 Mayıs 2014’de Türkiye Uluslararası İlişkileri Çalışmaları bünyesinde “Ülkelerarası Politik Coğrafya Algısı: Türkiye ve Latin Amerika” toplantılarının ilkini İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Ertan EROL ile gerçekleştirdik. Toplantıda “Meksika’nın Orta Amerika Ülkeleri Arasındaki Ekonomik Entegrasyonu” başlığı altında Meksika’nın bölgesel kalkınma ve ekonomik entegrasyon süreci konuşuldu. Farklı üniversitelerden Latin Amerika üzerine çalışma yapan ya da çalışma yapmayı düşünen arkadaşların katıldığı etkinlikte Latin Amerika ülkelerinin ve özellikle Meksika’nın Türkiye ile üretim araçlarının gelişim formu üzerinden benzerliği ve bağımlı kapitalizm kavramı tartışmaya açıldı.

Meksika’nın devrim geçmişi (1910-1917), IMF ile tanışma süreci (1976), bir dönem yaşanılan pezo krizi (1982), NAFTA süreci (1994) ve tüm bunların ithal ikameci politikalara etkisi üzerinden Mekisika’nın Orta Amerika Pazarı’na girişine değinilerek toplantıya yön verildi. Daha sonra neo-liberal politikaların ülke düzlemine yansımalarından bahsedildi. Tüm bunlara paralel olarak “El Plan Puebla Panamá” ve sonrasında bu planın “Proyecto Mesoamérica” ya evrilişini tartışmaya açtık, planların başarılı oldukları ve eksik kaldıkları yanlara değindik. Orta Amerika’nın genel durumundan ve son yıllarda meydana gelen ekonomik gelişmelerden hareketle Türkiye üzerinden karşılaştırmalar yaparak toplantımıza son verdik.

Latin Amerika coğrafyası ile ilgili programlarımız devam edecektir ve tüm bunların akabinde ortak bir çıktı getirelecek toplantı verileri bünyemizce kurulma aşamasında olan LATAM (Latin Amerika Masası)’ın ön hazırlığı olarak nitelendirilecektir.

ELİF Güney

 

latin amerika  

 

-Kocaeli Üniversitesi-

13 Mayıs 2014 tarihinde ise ikinci ayağı olan ve Kocaeli Üniversitesinde gerçekleşen Latin Amerika Politikaları: Siyasi ve Ekonomik Hatlar Üzerine adlı yuvarlak masa toplantısı, Yard. Doç. Buket ÖNAL tarafından sunum ile başlamıştır.

Gerçekleştirilen toplantıda 15. yy’da Latin Amerika’nın keşfinden yola çıkılarak yüzyıl yüzyıl önemli olaylar ve Jose San Martin, Simon Bolivar, Eugenio Espejo gibi düşünce adamları incelendi. Tarihte etkin olan olaylardan bugüne çıkarım yapılarak, Monroe Doktrininin amacından ve daha sonra bundan hareketle Latin Amerika ülkelerinin bağımsızlıklarına kavuşmalarından bahsedildi. Soğuk Savaş döneminde Küba’nın önemine, ambargolara, krizler, devrimlere ve buradan Latin Amerika’nın ekonomik ve politik birleştirici unsurları örgütlere değinildi.

Bunların yanı sıra üzerinde durulmayan ancak önem arz eden Latin Amerika’nın kadın liderlerinden bahsedildi.

19 yüzyılda başlayan Latin Amerika Osmanlı ilişkilerinden, daha sonra yıllarca önem verilmeyen ve hala da Türkiye tarafından üzerinde durulmamasından ve bunun nedenleri olarak ise coğrafyanın dezavantajından ancak globalleşmenin etkisiyle uzakların yakınlığından bahsettik. Toplantı sırası ve sonrasında katılımcı arkadaş ve öğretim görevlileriyle karşılıklı etkileşimle sorular ve eklenmek istenenlerle toplantı zenginleşmiştir. Yard. Doç. Buket ÖNAL hocamıza yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ederiz.

Begüm Urgancı

BngxNG IAAA1k5A

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...