Yeni Zelanda Tarihi Eşcinsel Mahkûmiyetleri Silmek için Yasa Çıkardı

Yeni Zelanda parlamentosu, daha önce eşcinsel suçlardan suçlu bulunan kişilerin kayıtlarının silinmesine izin veren yasayı geçirdi ki bu birçok adaletsizliğin giderilmesine yardımcı olacak. Eşcinsellik, Yeni Zelanda’da 1986 yılında suç olma halinden çıkarıldı fakat bu tarih öncesinde hüküm giyenler halen kayıtlarda suç işlemiş gözükmektelerdi. Meclis üyeleri Perşembe günü kişilerin eşcinsel olmaları sebebi ile giydikleri hüküm cezalarının silinmesine olanak tanıyan tasarıyı oybirliği ile kabul ettiler.

Adalet Bakanı Andrew Little, “ Tarihi eşcinsel suçlarla yargılanmış bütün erkeklerden ve gökkuşağı komitesi üyelerinden maruz kaldıkları damgalama, önyargı ve diğer olumsuz etkilerden dolayı özür dilemek istiyorum” dedi. Bu tasarıda eşcinsel insanlara karşı ayrımcılığın artık kabul görmeyeceğine ve geçmişteki yanlışların yerine doğruları koyacağımızın net bir mesajı var diyerek sözlerini sürdürdü. Planın gelecek sene yürürlüğe girmesi ile kayıtlarının silinmesi için 1.000 kişinin başvurması bekleniyor. Hakkı elde edebilmek için mahkumiyete yol açan cinsiyetin 16 yaş ve üstü kişiler arasında ve mutlak bir uzlaşının sağlanmış olması gerek. Yürürlükten kaldırılan yasa ilk olarak 1908’de tanıtılmıştır. Bu yasa çerçevesinde, aileler merhum akrabalarının adına kayıtlarının silinmesi için başvuruda bulunabilirler.

Tasarı genel olarak erkeklere atıfta bulunuyor çünkü eski yasa genel olarak erkekler arasındaki ilişkiyi yasaklıyordu. Kadınlarda sosyal ayrımcılığa uğrasa da lezbiyenlik yasadışı değildi. Yeni Zelanda 1993’te eşcinsellere karşı ayrımcılığı yasaklayan yasalar çıkardı ve 2013’te Asya- Pasifikte aynı cinsiyetten evliliği yasallaştıran ilk ülke oldu.

Pınar ŞAHİN
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...