Kamboçya’nın Siyasi Baskısına BM’den Kınama!

40’tan fazla ülke, Kamboçya’nın siyasi muhalefet, sivil toplum ve medya üzerine kurduğu baskıyı Çarşamba günü yapılan BM İnsan Hakları Konseyi’nin Cenevre’deki oturumunda yaptığı ortak açıklamada kınadı. Yeni Zelanda temsilcisi 44 ülke adına yaptığı konuşmada muhalefet lideri Kim Sokha’nın tutuklanması ve Kamboçya Ulusal Kurtarma Partisi’nin zorla dağıtılması adına verilen aksiyonları ayrıca sivil toplum ve basına da yapılan baskılara değindi. Temsilci bildiride, “Bu sene 29 Temmuz’da yapılacak olan seçimler yaklaştıkça önceki iyimserliğimizin yerine Kamboçya’da uygulanan insan hakları ilkelerine zıt düşen davranışlar üstüne ülkedeki medeni ve siyasi hakların ciddi şekilde azaldığını gözlemliyor ve bunun için gerçekten kaygılanıyoruz,” dedi. Ayrıca, ana demokratik muhalefet partinin seçim öncesi keyfi bir şekilde dağıtılması demokratik ve meşru sayılamaz, diyerek sözlerine ekledi.

Ülkenin tek inandırıcı muhalefet partisi olan Kamboçya Ulusal Kurtarma Partisi, bir mahkemenin uzun süredir Başbakan Hun Sen’in hükümetini devirmeye çalışmakla ilgilendiğine hükmetmesinden sonra geçen Kasım ayında çözüldü. Tüm üyeler meclisten çıkarıldı. Bu eylemler genellikle Hun Sen’in hükümeti ve onun Kamboçyalı Halk Partisi’nin siyasi muhalifleri etkisiz hale getirme ve Temmuz’un seçimleri öncesinde eleştirmenleri susturma çabalarının bir parçası olarak görülür. Buna rağmen, BM temsilcisi Ney Sam Ol, bu ifadeleri reddetti ve ülkenin iç işlerine karışmak için bir politik araç olarak gördüğünü, meclisi eleştirerek belirtti.

Hacer Aslıhan IŞIKOĞLU
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...