Türkmenistan-Azerbaycan: Hazar Diplomatik Bir Sorun Haline Geldi

Türkmenistan ve Azerbaycan arasında uzun yıllar boyu süregelen ‘Hazar denizi yatakları paylaşımı’ sorunu mevcuttur. Bu bölgede petrol kaynağı 50 milyon tonu bulmakta olup daha öncesinde Türkmenistan’ın girişimleriyle, Azerbaycan devlet petrol şirketinin 97 senesinde Rus LukOil ve Rosneft Firmalarıyla yapmış olduğu anlaşma askıya alınmıştı. 2001 yılına gelindiğinde ise söz konusu iki ülke, petrol konusunda ciddi krizler geçirmiş, ardından Türkmenistan Bakü Büyükelçiliğini kapatmıştı.

2006 yılında ise, Türkmenistan Kurucu Devlet Başkanı Saparrmurat Türkmenbaşı’nın vefatı sonrası göreve gelen Gurbangulı Berdimuhamedov 2 sene sonra Bakü Büyükelçiliği’ni tekrar açarak iki ülke arasında ilişkilerin yeniden kurulmasını sağlamıştı. Hazar sorununun diplomatik kanallarla çözülmesi gerektiğini çeşitli platformlarda dile getirmiş olan Berdimuhamedov, Hazar’dan sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı da atamıştı. . Şimdi de bu iki ülke kendi aralarındaki yeni bir krize dikkat çekmekte.

Bir süre önce Türkmen bandıralı araştırma gemisinin Hazar denizinin Kepez petrol yatağı bölgesinde araştırma yapması üzerine Azeri güvenlik güçlerinin gemiye müdahale ettiği açıklanmıştı. Bunun üzerine Türkmenistan’ın Bakü Büyükelçisi Toylu Kömekov’u Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak nota veren Azeri yönetimi, Türkmen tarafını hukuk dışı aramada bulunmakta suçlarken, kendi kaynaklarını korumak için her türlü girişimde bulunacaklarını kaydetti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ise Azeri yönetimine sert cevap vererek, söz konusu bölgenin Azerbaycan sahasına ait olmadığını açıklamasında belirtirken, sismik araştırma gemilerine Azerbaycan sahil güvenlik güçlerinin müdahale ettiğini, bu olayın tekrarı durumunda ise gerekli karşılığı vereceklerini beyan etti.

(Tuiçakademi, Dünya Bülteni, Zaman)

 

Yelda ÖZTAŞ

UİÇ Derneği Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...