8 Ocak 2020: Erdoğan-Putin Ortak Açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TürkAkım doğal gaz boru hattının açılış törenine katılmak üzere Türkiye’ye geldi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşme sonrası iki lider ortak açıklama yayınladı. Açıklamanın başında iki ülkenin karşılıklı saygı temelinde geniş bir yelpazede yapıcı ikili ilişkiler geliştirdikleri ve bugün İstanbul’da açılışını gerçekleştirdikleri TürkAkım Doğalgaz projesinin bu ilişkilerin somut örneği olduğu vurgulandı.

LİBYA
Açıklamada İran, Suriye ve Libya özel başlıklar olarak ele alındı. Dikkat çeken nokta Libya başlığı altında her iki liderin 12 Ocak 00.00 itibariyle Libya’da çatışan tarafları ateşkese davet etmesi oldu. Libya’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne atıf yapılan açıklamada 2015 tarihli Libya Siyasi anlaşması ve BMGK’nın 2259 sayılı ve ilgili kararlarına dayanılarak Libya’da BM himayesinde kapsamlı bir siyasi sürecin başlamasının önemine ve bunun önceliği olarak ateşkesin sağlanmasına çağrı yapıldı.

İRAN
İki liderin ortak açıklamasında İran başlığı altında ABD ile İran arasında artan gerilimin Irak’taki yansımalarından endişe duyulduğu ve ABD’nin İran’lı Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve beraberindekilere 3 Ocak 2020’de gerçekleştirdiği hava operasyonunun bölgedeki güvenlik ve istikrarı olumsuz etkilediği belirtildi. İran’ın ABD üslerine yönelik Irak’ta gerçekleştirdiği balistik füze saldırılarına yönelik ise, hangi taraftan yapılırsa yapılsın saldırıların Ortadoğu’nun karmaşık sorunlarına çözüm üretmeyeceği ve aksine istikrarsızlığı körükleyerek herkesin çıkarına zarar vereceği ifade edildi.

Erdoğan ve Putin TürkAkım Doğalgaz Proje Açılışında

SURİYE
Putin ve Erdoğan Suriye konusunda ise ülkenin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve siyasi birliğine bağlılıklarını sürdürdüklerini, terörizmin her şekliyle mücadele etme kararlılıklarını ve Suriye’deki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki inançlarını koruduklarını belirtti. Bu bağlamda 17 Eylül 2018 ve 22 Ekim 2019 muhtıralarının tüm unsurlarıyla hayata geçmesinin önemine atıf yapıldı. İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde sükunetin, İdlib’le ilgili tüm anlaşmaların bütün unsurlarıyla aktif edilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.