ABD, Afrika’daki Çin Nüfusundan Rahatsız

Yükselen güç Çin, Afrika’nın en büyük ticari ortağı haline gelmesiyle bir kez daha ABD’nin radarına girdi.

Afrika Turu’na çıkan Rex Tillerson, Çad, Cibuti, Etiyopya, Kenya ve Nijerya’ya ziyaretler gerçekleştiriyor. Ziyaretlere başlamadan önce Çin’i hedef alan Tillerson “Çin (Afrika’yı) kendisine bağımlılığa teşvik ediyor.” ifadesini kullandı. Etiyopya’yı ziyaretinde de Afrika Birliği’nin, Çin tarafından inşa edilen genel merkezinde yeniden Çin’i hedef aldı.

Tillerson burada yaptığı açıklamada Çin’in Afrika’da yaptığı ticarete karşı olmadıklarını ancak Afrika ülkelerinin Çin ile yaptıkları kredi anlaşmalarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Çin’in borç verdiği ülkeleri egemenliği altına almak istediğini söyleyen Tillerson, sözlerine dayanak herhangi bir örnek vermedi.

Afrika’ya en çok insani yardım yapan ABD, 2009 yılında ‘Afrika ile en çok ticaret yapan ülke’ ünvanını Çin’e kaptırdı.

Devlet başkanlığı koltuğunda oturduğu 13 aydan beri Afrika için etkili bir siyaset izleyemeyen Donald Trump, Afrika ülkeleri için ‘b.k çukuru ülkeler’ ifadelerini kullanmış ve kıtada büyük tepki toplamıştı. Tillerson’un Afrika Turu, Trump’ın imajını düzeltmek için gerçekleştirilen ziyaret olarak yorumlandı.

Enes YÜCEL
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.