ABD’nin Kudüs Kararı ve Dünyadan Tepkiler

ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık’ta Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanımasından yaklaşık 5.5 ay sonra İsrail’in kuruluşuna tekabül eden 14 Mayıs tarihinde Tel Aviv Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıdı.

Trump’ın kızı, damadı ve İsrail yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen törende, ABD’nin Kudüs’teki büyükelçilik binası resmen açılmış oldu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu yaptığı konuşmada Amerikan heyetine, ”Sizden daha büyük dostumuz yok, İsrail’in ve Kudüs’ün yanındasınız.” diye seslendi.

Açılışa katılmayan Donald Trump ise, telekonferansla bir konuşma gerçekleştirdi. Yaptığı konuşmada, İsrail’in Kudüs’ten yönetildiğini söyleyerek büyükelçiliği taşıdıklarını belirten Trump, aldıkları kararla İsrail halkının her zaman yanında olduklarını gösterdiklerini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin bölgeyi ve dünyayı ufukta sonu gözükmeyen bir yangına sürükleyeceğini” söyledi. Türkiye, ayrıca İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesebileceğini belirtti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ABD’nin uluslararası tepkilere rağmen Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını kınayarak, uygulamaya destek veren ülke ve kuruluşlara karşı siyasi ve ekonomik uygulamalara gideceğini açıkladı.

ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması çoğu Batı Avrupa ülkesinde de kaygı yarattı.

Kararın uluslararası siyasetteki kutuplaşmaları ve çıkmazları daha da artırması muhtemeldir. Çözümsüzlüğe saplanan İsrail-Filistin meselesine dair kısa vadede olumlu bir sonuca ulaşılması mümkün görünmemektedir.

Aybala LALE

o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.