Amerikalı Öğrenci Otto Warmbier’ın Ebeveynleri, Kuzey Kore’ye Oğullarının Ölümü Üzerine Dava Açtı

  Amerikalı öğrenci Otto Warmbier’ın ebeveynleri, 2017’de Kuzey Kore’de gözaltında bulunduğu süreçte oğullarının “acımasızca işkence gördüğü ve öldürüldüğünü” söyleyerek Kuzey Kore’ye dava açtı.

Dava, Kim Jong Un ve Trump’ın buluşma planlarının konuşulduğu diplomatik olarak hassas bir döneme denk geldi. Warmbier’ın babası Fred Warmbier’ın yaptığı açıklamada,“ Oğlum, rehin tutulmuş, politik amaçlar için mahkum edilmiş, piyon olarak kullanılmış ve Kim Jong Un tarafından acımasız ve olağanüstü sert muamelesine maruz kalmıştır.” dedi.22 yaşında hayatını kaybeden Otto Warmbier, Ocak 2016’dan beri Kuzey Kore’de rehin tutulmuş, koma halinde iken ülkesine iade edilmiştir. Warmbier ülkesine döndükten birkaç gün sonra ölmüş, Ohio’da ki doktorları ölümün nedenini ise, beyne oksijen ve kan gitmemesi olarak açıkladı.

 

Kuzey Kore ise, botulizm ve işkence iddialarını reddetti. İncelemelerde de botulizme rastlanmadı. Davada, Kuzey Kore’nin Otto’yu haksız nedenlerle yani ajan olduğunu iddia ederek rehin alıp ve işkence edip öldürdüğünü söyledi. Kuzey Kore’nin, ABD’de bir elçiliği yok ve BM’de Kuzey Kore temsilcisi de herhangi bir açıklamada bulunmadı. Kuzey Kore, teröre destek veren devletler arasında olduğundan dava edilebilir nitelikte. Davanın, gelecek buluşmalara gölge düşürebileceği endişeler arasında ayrıca Koreler arasındaki umut verici gelişmeler sürmektedir. Davaya Kuzey Kore’nin tepkisi merak konusu olmaktadır.

Pınar ŞAHİN

O-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.