Xi, Çin-Hindistan İlişkilerinde Yeni Bir Sayfa Açmak İçin Modi’yle Buluşmayı Bekliyor

Asya-Pasifik Bölgesî’nde iki önemli güç, birbirlerini bölgede dengeleyen ve sürekli olarak çıkar çatışmaları içerisinde bulunan Çin ve Hindistan tarihî bir buluşma gerçekleştirdi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi, cuma günü resmî olmayan iki günlük bir buluşmada bir araya gelerek bölgedeki sorunlar, iki ülke arasında gelecekte beklenen ilişkiler tartışıldı.

Xi Jinping, son üç yıl içerisinde Modi’yle gerçekleştirdiği toplantılar ve ziyaretlerle aralarında önemli bir çalışma ilişkisinin kurulduğunu söyledi ve bu ilişkinin iki ülke arasındaki bağlara da yansıması gerektiğini belirterek, Çin-Hindistan dostluğunun, karşılıklı gelişen iş birliğinin, ekonomik ilişkilerin de artırılması gerektiğini belirtti.

Xi Jinping, “İki büyük ülke arasındaki büyük iş birliği dünyayı etkileyebilir.” diyerek, adeta buluşmanın sloganını belirlemiş oldu. Ayrıca, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesi gerektiğini ve bu ilişkilerin Yangtze ve Ganj nehirleri gibi sürekli olarak akmaya devam edeceğini söyledi.

Modi, Xi Jinping’in sözlerine katıldığını belirterek; iki ülke arasında ki iş birliğinin artırılması gerektiğini, Hindistan ve Çin arasındaki ilişkilerin, bölge ülkeleri için hayatî bir öneme sahip olduğunu ve iki ülkenin de bölgedeki barış ve refahın artırılması için çalışması gerektiğini söyledi.

Görüşmede tartışılan konulardan bazıları da; Çin-Hindistan sınır çatışmaları oldu. 1962’den beri devam eden Himalaya sınır problemi, Keşmir meselesi ve Bir Kuşak Bir Yol Projesi ile Çin’den birçok yardım alarak Hindistan’a karşı güçlenen Pakistan’ın durumu konuşulan konular arasındaydı.

Cuma günü, Çin Hubei eyaletindeki bir müzede gerçekleştirilen buluşmada ise, Xi Jinping, Hindistan ve Çin’in çok kadim iki uygarlık olduğunu ve kültürleri arasında birçok benzerlik olduğunu söylerken, bölgede iki büyük gücün Doğu’nun medeniyetlerinin yeniden canlandırılması ve eski ihtişamlı günlerine döndürülmesi gerektiğini, farklı uygarlıkların çeşitliliğine saygı duyulması gerektiğini söyledi.

Bölgenin çatışmalı iki büyük gücü arasında gerçekleştirilen bu toplantı, hem bölgenin refahı ve barışı açısından, hem de Doğu ülkelerinin geleceği için atılmış önemli bir adım oldu. Ayrıca, bu toplantıyla birlikte iki ülke arasında güvenli ve sağlam ilişkilerin atılacağı bir döneme de girilmiş oldu.

Enver Alper DEMİRCİ

o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Pekin’de Filistin Uzlaşı Anlaşması

Filistin Uzlaşı Anlaşması Şaşırtıcı bir diplomatik gelişme, rakip Filistinli...

Biden’ın Çekilmesi Amerikan Dış Politikası İçin Ne Anlama Geliyor?

Haftalar süren yoğun spekülasyonların ardından dün, 21 Temmuz'da, ABD...

Joe Biden Adaylıktan Çekildi: Demokratların Adayı Kim Olacak?

Biden Adaylıktan Çekildi Başkan Joe Biden'ın 21 Temmuz 2024'te X...

Trump Saldırısı Üzerine Robert Lieberman’la Söyleşi

Trump Saldırısı Eski ABD Başkanı Donald Trump’a 13 Temmuz'da...