Bağımsız Kosova, Sırbistan’dan Ayrılışının 10. Yılını Kutluyor

17 Şubat 2008’de Sırbistan’dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan en eden Kosova 10. yaşını kutluyor. Kosova, Avrupa kıtasının en yeni ülkesi olması açısından ayrı bir yere sahiptir. Sırbistan ile Kosova arasındaki gerginlik, Kosova’daki savaşın yaşandığı dönemden beri aralıklarla devam etti.  Kosova 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu ülkeyi ilk tanıyan Amerika Birleşik Devletleri ikinci tanıyan Arnavutluk olmuştur. Türkiye, İngiltere ve Afganistan’da Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerdendir. Bu bağımsızlığı tanımayacağını ilan eden Sırbistan ve Rusya´ya göre burası halen Sırbistan´a bağlı özerk bir bölgedir.

1990’lı yılların sonunda yaşanan savaşı ve silahlı çatışmaları geride bırakan Kosova, buna rağmen hala birçok sorunla mücadele ediyor. Bağımsızlığını büyük umutlarla elde eden Kosova, yıllar ilerledikçe Birleşmiş Milletler (BM) üyeliği ve Avrupa Birliğine (AB) entegrasyon gibi ülkenin gelişimi için önemli meselelerde sonuç alamamaktan dolayı “hayali kurulan devlet olamama” algısı oluşturuyor. Kosova’yı bugün 113’ü BM üyesi ülkeler olmak üzere toplam 116 ülke tanıyor. Kosova’nın BM’ye üye olabilmesi için 193 üyenin 3’te 2’si tarafından tanınması gerekiyor.

Zehra SİVRİ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

[td_block_social_counter open_in_new_window="y" social_rel="nofollow" facebook="tuicakademi" twitter="tuicakademi" youtube="c/TUİÇAkademi" manual_count_youtube="2586" instagram="tuicakademi"]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kitap Analizi: Hasım İstihbarat ve Hibrit Savaş

Bu yazıda İbrahim ÇEVİK'in Hasım İstihbarat ve Hibrit Savaş başlıklı kitabı analiz edilmiş ve kavramlara açıklık getirilmiştir.

EU-Turkey Deal in the Framework of the Migration Law

This article will elaborate the both sides’ stances toward the EU-Turkey Deal. By doing so, it will be analyzing the background of the deal and the migration crisis in the first part also mentioning the Joint Action Plan. Then, the second part will be dedicated to the explanation of the EU-Turkey Deal and the EU-Turkey Statement’s existing points and a conclusion will follow.

Soğuk Savaş Sonrası Gelişen İnsani Güvenlik Çerçevesinde Kamu Diplomasisi Aracı Olarak İnsani Diplomasi

Bu çalışmada Soğuk Savaş sonrası gelişen insani güvenlik çerçevesinde devletlerin neden küreselleşmenin bir sonucu olan kamu diplomasisinin türlerinden insani diplomasiyi tercih ettikleri anlaşılmaya çalışılmıştır.

Göçmen Haklarının Edinilmesinde Diasporaların Rolü: Almanya’da Türk Diasporası Örneği

Bu çalışmanın amacı, Almanya’ya yapılan işçi göçü sonrası Almanya’da oluşan Türk Diasporasının zamanla Alman siyasal yapısında boy göstermesi, haklarının farkına varması ve dernek ve sendikalarla hak arama sürecinin incelenmesidir.