BM Raporuna Göre; Kuzey Kore, Suriye ve Myanmar’a Silah Sağladı

Bağımsız BM gözlemcilerinin hazırladığı gizli rapora göre, Kuzey Kore, 2017’de BM yaptırımlarını çiğneyip ihracatı yasak ürünlerden 200 milyon dolar kazandığı ve Suriye ve Myanmar’a silah tedarikinde bulunduğu açıklanmıştır. Çin, Rusya ve Malezya gibi ülkeler bu yasadışı ihracatı durdurmakta başarılı olamamıştır.

Rapora göre, Suriye ve Myanmar arasındaki balistik füze işbirliğini soruşturdukları sırada, 2012 – 2017 yılı arasında Kuzey Kore, ülkenin kimyasal silah programını denetleme amaçlı olarak Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi’ne bildirilmemiş 40’tan fazla sevkiyat gerçekleştirdiği bilgisine ulaşmışlardır. BM gözlemcileri soruşturmanın, balistik füze ve kimyasal silah programlarının devri için gerekli maddeler de dahil olmak üzere silah ambargosu ve diğer yaptırımlarının ihlaline dair kanıt gösterdiğini söyledi.

Suriye’nin, 2013’te kimyasal silahları imha etmeyi kabul etmesine rağmen gizli olarak çalışmalara devam ediyor olabileceği bildirildi. Bazı kanıtların Myanmar’ın, Kuzey Kore’den balistik füze sistemi aldığını göstermektedir ancak Myanmar’ın BM büyükelçisi yaptığı açıklamada “Kuzey Kore ile herhangi bir silah alışverişinde bulunmadıklarını” söyleyerek BM kararlarına uygun hareket ettiklerini belirtti.

BM tarafından kömür ve demir gibi maddelerin ihracatını yapması yasaklanan Kuzey Kore, yasadışı ihracatı hakkındaki BM raporuna henüz bir yorum yapmamıştır.

Pınar ŞAHİN
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...