Bushati, Ukrayna’yı Ziyaret Etti

Avrupa ve Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati Perşembe günü gerçekleştirilen görüşmede Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile bir araya geldi. Bakan daha sonra Ukrayna’nın Başkenti olan Kiev’e resmi bir ziyarette bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin, Arnavutluk’un izlediği Ukrayna’nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hem uluslararası kuruluşlar açısından hem de ikili ilişkileri desteklemesinden dolayı teşekkür ettiğini belirtti. Bakan Klimkin, Bakan Bushati’ye Ukrayna ile olan görüşlerinden dolayı ve AB ile ilgili görüşlerinin uyumlu olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

İki bakan ticaretin canlanması ve yatırım yapılması için çalışmalar yapılacağını belirtti. Ele alınan konularda her iki ülkenin de tarım, turizm, ulaşım, enerji, eğitim, kültür gibi potansiyeli olan alanlarda ticaretin güçlenmesi, ikili ülkenin birlik ve beraberlik içinde dostluk oluşmasına ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Bakan Bushati, Ukrayna’da yaşayan Arnavut Diasporasını ve Ukrayna makamlarını Diaspora ile uluslararası hukuka uygun olarak ilerlemesi ve iki ülke arasındaki önemli dostluk anlaşmasından dolayı övgülerini dile getirdi. 300 yıldır Ukrayna halkıyla beraber yaşayan bu topluluğun kültürel kimliğinin korunması, aynı statüde yer alması, her iki ülkenin de ortak projeler için iş birliği yapılması gerektiğini ve buna hazır olduklarını aktardı.

Bakan Bushati, Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Ukrayna Ekonomik Kalkınma Bakanı Stepan Kubiv ve Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada) Andriy Parubiy ile görüştü. Serbest ticaret anlaşması için bir araya gelen bakanlar, ülkede potansiyel iş gücü olduğunu ve ticaretin gelişmesine yönelik ayrıntıları konuştuğunu dile getirdi.

Baktığımız zaman Ukrayna Parlamentosu da bölgedeki iş gücünü yükseltmek, daha fazla istihdam alanı oluşturmak ve ticareti geliştirmek istiyor. Arnavut Parlamentosu ise, Rusya’nın saldırganlığına karşı çıkmak için kesin olarak desteklediği Ukrayna ile anlaşma imzalamak taraftarı. Bu izlediği tutum, Balkan ülkelerinden biri olduğunu vurgulamak aynı zamanda serbest ticaret anlaşması yapıp, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin ilerletilmesini sağlama yönünde.

Kadir AKKURT
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.