Danimarka’da Sıkıyönetim: Silahlı Kuvvetler Sokakta

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk defa Danimarka Silahlı Kuvvetleri (Forsvaret), Kopenhag sokaklarında görevlendirildi. 29 Eylülden beri toplamda 160 Danimarka askeri, polise yardımcı olmak amacıyla tam teçhizatlı vaziyette görev verildi. Polise şehir merkezinde, terörist aktivitelere muhtemel hedef olabilecek noktalarda (İsrail Büyükelçiliği ve bazı Sinagoglar) ve ülkenin güneyindeki sınır noktalarında yardımcı oluyorlar.

Hükümet, askerin şehir merkezinde görevlendirilmesini, polisin yükünü hafifletmek nedeniyle olduğu yönünde meşrulaştırıyor. Ayrıca bu tür bir uygulamada yalnız değiller. Fransa, Belçika, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık gibi ülkeler geçtiğimiz on yılda zaman zaman silahlı kuvvetlerini yerel polise destek sağlaması için kullandılar.

Bazı uzmanlar bu tür uygulamaların uzun vadede potansiyel zararlarının, kazandıracaklarından fazla olmasından endişeli. Danimarka Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü’nden (DIIS), uluslararası güvenlik analisti Steen Kjærgaard CPH Post’a verdiği röportajında endişesini, “ Kopenhag’daki önemli binaların gözlenmesi bir istekten öte ihtiyaç meselesiydi fakat bu kaygan bir zemin, büyük bir sınırı aştık. Eğer askerlerin varlığı gözümüzde normalleşirse, sonrasında ne var? Kolektif güvenlik ve kısa dönem faydalar için insan hakları kısıtlamalarını daha ne kadar göze alabiliriz? ” sözleri ile ifade etti.

Mustafa BİLGİN
o-Staj AÇAM 2018 Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...