Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Protesto

Kosova Gazeteciler Cemiyeti (AJK), ‘Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde “Cezasızlık, İfade Özgürlüğünü Öldürüyor!” sloganıyla bir protesto düzenledi. Bu protesto ile AJK, adalet ve güvenlik kurumlarıyla daha güçlü bir iş birliği talep ettiğini bildirdi.

AJK’nin verdiği bilgiye göre, basına ve basın mensuplarına yapılan tehdit, saldırı, şantaj ve sansürler 2018 yılında da devam etti. Bu nedenlere bağlı olarak, içinde bulunduğumuz yılın ilk beş ayında gazetecilerin işlerini yapmasını engelleyen sekiz farklı dava dosyası işleme konuldu. Dava dosyaları dışında, kayıtlara geçmediği belirtilen fiziksel saldırıların da olduğu protestoya katılan gazetecilerin iddiaları arasında.

Priştine’deki “Zeri” gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Lavdim Hamidi, IBNA’ya Kosova’da ki medyanın zor koşullarda çalışmaya devam ettiğini söyledi. Hamidi, “Medyayı tehdit edenler, mahkeme tarafından cezalandırılmadığı için endişeliyiz.” dedi.

“Infokus” haber ajansının yazı işleri müdürü Shkelzen Dakaj, gazetecilerin işlerini yapmasını engelleyen birçok faktörün olduğunu söyledi. “Medya sansürleniyor. Medyayı kontrol etmeye çalışanların en başında iş dünyası geliyor. İş dünyası hem hükümeti hem de medyayı etki altına almak için hükümetin yetkilerini ve reklamları kullanıyor. Hükümet, medyaya bu şekilde hükmetme gücünü kötüye kullanıyor.” diyor.

Freedom House tarafından dünya medyasının durumu hakkında yayınlanan yıllık raporda, Kosova ‘kısmen özgür’ ülkeler arasında yer almaya devam ediyor. Bu raporun bulgularına göre, Kosova yüksek orandaki yolsuzluktan, hukukun üstünlüğüne ve medya özgürlüğüne verilen önemin azlığından kaynaklanan sorunlardan muzdarip olmaya devam ediyor.

Günün öneminden ve eylemin amacından ayrı bir şekilde düşünülürse, eylemdeki en dikkat çeken durum Arnavut ve Sırp gazetecilerin protestoda omuz omuza, yan yana bulunmalarıydı. Etnik bölünme ve şiddet ile ünlenmiş Balkanlarda, ortak fikirler öne çıkarıldığında ve etrafında birleşildiğinde etnik aidiyetlerin çok da önemsenmediği böylece ispatlanmış oldu ve bölgenin geleceğine dair umutların tükenmediğini, tükenmemesi gerektiğini gösterdi.

 

Yusuf MEHMET

o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynak:

Anonim (03.03.2018), World Press Freedom Day: Kosovo journalists protest against impunity, < http://www.gazetaexpress.com/en/news/world-press-freedom-day-kosovo-journalists-protest-against-impunity-174062/

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...