Ekvador’da Cumhurbaşkanlığı Referandumu

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da halk, devlet başkanının görev süresini iki dönemle sınırlamayı öngören anayasa değişikliğini onayladı. Devlet Başkanı Lenin Moreno tarafından yürütülen, “evet” kampanyasında dün yapılan, cumhurbaşkanının görev süresini iki dönemle sınırlamayı öngören referandumun sonuçları açıklandı. Seçim Kurulu, kesin olmayan sonuçlara göre anayasa değişikliğine seçmenin yaklaşık yüzde 64’ünün evet, yaklaşık yüzde 36’sının hayır oyu verdiğini bildirdi.

Referandumda, devlet başkanına ülkenin önde gelen yargı ve bürokrasi kurumlarının başına yapılan atamalarda daha fazla yetki verilmesi, yolsuzluktan yargılanan siyasilerin cumhurbaşkanı seçimlerine girmesinin yasaklanması ve madenciliğe kısıtlamalar getirilmesi de oylandı. Referandum sonuçlarına göre, eski Devlet Başkanı Rafael Correra’nın yeniden aday olmasının da önü kesilmiş oldu. Moreno ile Correa arasındaki siyasi ihtilafın ürünü referandumla Moreno, cumhurbaşkanının görev süresini sınırlayarak 2007-2017 arasında iki dönem görev yapmış,Correa’nın yeniden aday olmasının önünü kesmeyi amaçlıyordu. Correa, ilk sonuçların açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından referandumun anayasaya aykırı olduğunu ifade ederek, “Kavga devam ediyor.” cümlesini paylaştı. Moreno ise, Twitter’da:”Demokrasi zafere ulaştı.” dedi.

Correa, sosyal programlara verdiği destek ve ülkedeki yoksulluk ve eşitsizliğe karşı söylemleriyle, 2007 yılında oldukça popüler olmuş ve Ekvador seçimlerini kazanmıştı. Fakat görevinin son dönemlerinde ekonomik bunalımlar ve yolsuzluk iddialarıyla karşılaşmış, halkın tepkisini çekmişti.

Sinem DAY

o-Staj 2018 LATAM Stajyeri

KAYNAKÇA:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...