Erdoğan: “Yeni Dünya Düzeni Kurulurken, Biz Afrika ile Birlikte Yürümek İstiyoruz.”

Afrika turunda ikinci durak olarak Moritanya’da bulunan Recep Tayyip Erdoğan, Moritanya’da yaptığı konuşmada “Biz yeni dünya düzeni kurulurken Afrika ile birlikte yürümek istiyoruz.” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Moritanya’da, mevkidaşı Muhammed Veled Abdulaziz ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, “Yeni dünya düzeni kurulurken biz Afrika ile yürümek istiyoruz. 15 Temmuz, bize gerçek dostlarımızı gösterdi.” ifadelerini kullandı. Kudüs konusuna da değinen Erdoğan, “Kudüs bizler için olduğu kadar Hristiyan âlemi içinde önemlidir. ABD’nin, Kudüs’ü Başkent olarak ilan etmesi bizi ilgilendirmez.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı, ABD’nin Kudüs kararını eleştirerek Türkiye’nin durduğu yerden asla taviz vermeyeceğini kaydederek, “Kudüs bizler için çok çok önemli olduğu kadar Hristiyan dünyası içinde önemli bir yerdir. Amerika’nın Kudüs’ü başkent olarak ilan etmesi bizi ilgilendirmez. Bizde bir söz var: ”Kendisi çalar kendisi oynar”. Bunu BM’de gördük. 128 ülke Amerika’nın karşısında dik durdu. Amerika ise kasaba niteliğindeki 8 ülke ile oradan anca çıkabildi. Hiçbir zaman güç haklı değildir. Hak güçlüdür. Orada bunu gördük. Durduğumuz yerden asla taviz vermeyeceğiz. Kudüs Filistin’in Başkentidir, bunu da zaten ilan ettik.” şeklinde konuştu.

Erdoğan ayrıca, “TİKA vasıtası ile de sağlık, tarım, medya ve insani yardım gibi alanlarda Moritanya için önemli olan projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Bugüne kadar Türkiye bursları ile 135 gencimize ülkemizde üniversite imkanı sunduk. Aynı zamanda vakıflarımız, derneklerimiz ve gönüllü kuruluşlarımız Moritanyalı öğrencilere sahip çıkıyor.” açıklamasında bulundu. Bugün iki ülke arasında turizmden, tarıma, ekonomiden, madenciliğe farklı anlaşma ve protokoller imzalandığını belirten Erdoğan, bu anlaşmaların mevcut ilişkilerimize ayrı bir güç katacağını ve ekonomik ilişkilerimizin geldiği aşamanın diğer bir göstergesinin Türk Hava Yolları’nın Nuakşot seferleri olduğuna da değindi.

İki ülke arasında kurulan güzel ilişkilerin tekrar masaya yatırılıp konuşulması ve Erdoğan’ın açıklamalarından da anlaşılacağı üzere, Türkiye’nin Afrika’ya yönelmesi dış politikada ne kadar doğru adımlar atıldığının bir göstergesidir.

Büşra GÜRSOY
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.