Ermenistan Sınırında Radyasyon Riski “Metsamor”

Ermenistan’da Türkiye sınırı yakınlarındaki Metsamor santrali bir depremde tehdit oluşturabilecek santraller arasında gösterildi.

Londra merkezli küresel analiz şirketi Maplecroft’un nükleer santrallere ilişkin yaptığı araştırmada, Ermenistan’da Türkiye sınırı yakınlarındaki Metsamor Sntrali’ni bir deprem sonrasında radyasyon yayma riski bulunan, dünyadaki 442 nükleer santralden 10’u içinde gösterdi.

BBC’nin haberine göre, dünyadaki 442 nükleer santralden 10’unun bir deprem sonrasında radyasyon yayma riski olduğunu ve bu nükleer santrallerden birinin de -Türkiye sınırından 16 kilometre, başkent Erivan’dan de 30 kilometre uzaklıkta bulunan Metsamor santralinin de örnek gösterildiği bildirildi.  

Metsamor santralinin 1988’de 25 bin kişinin öldüğü depremden bir yıl sonra “sismik zaafiyet” nedeniyle kapatıldığı fakat bir süre sonra yeniden devreye sokulduğu hatırlatılarak santralin bir reaktörünün devre dışı bırakılacağı ifade edildi.

Ayrıca Dünya Nükleer Birliği’ne göre, Metsamor nükleer santralinin Avrupa Birliği ve Türkiye için endişe kaynağı olmaya devam ettiğini dikkat çekildi.

BBC’nin Independent gazetesinden yansıttığı haberinde, Maplecroft araştırmasında diğer riskli santrallerin İran, Japonya, Çin, ABD, Tayvan ve Slovenya’da bulunduğu ve Dünya genelinde 76 nükleer santralin ise tsunami tehdidine açık noktalarda faaliyet gösterdiği ifade edildi.

(tuicakademi-ANKA)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...