Esad’ın Kimyasal Silah Denemesi

Amerika Birleşik Devleti(ABD) Başkanı Barack Obama, Suriye’deki “kırmızı çizgi” yi kimyasal silahların kullanımı olarak tanımlandırmıştı. Esad rejimi ise Suriye’de 18 aydır devam eden iç savaşta halkına karşı kimyasal silah kullanmayacağının sözünü vermişti.    Fakat bu konuda kritik bir iddia ortaya atıldı. Alman Der Spiegel dergisinin kendi kaynaklarına dayanarak yaptığı haberde, Suriye ordusunun Halep civarlarında kimyasal silah denemesi yaptığını ve İran Devrim Muhafızları üyelerinin de deneme sırasında bölgede olduğunu yazdı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiyle yapılan habere göre Suriye ordusunun kimyasal silah denemeleri ağustos ayının sonlarına doğru gerçekleştirilmiş. İranlı Devrim Muhafızları’nın gözetiminde yapılan denemede, kimyasal silah taşıyan bir sistemin test edildiği belirtilmiş. Kimyasal silah taşıyan sistem Halep’in doğusunda yer alan Suriye’nin en büyük kimyasal silah deneme merkezi olan Safira merkezinde test edilmiş. Çöle yerleştirilen 5-6 kimyasal patlayıcı, tank ve savaş uçaklarıyla patlatılarak denenmiş.

Ayrıca haberde, yapılan denemelerde İranlı ve Koreli bilim adamlarının da çalışmalarda yer aldığı iddiası vardı. Bu iddia, geçtiğimiz günlerde İranlıların itirafında bulunduğu “Suriye’de güçlerimiz yer alıyor” sözünü doğrular nitelikteydi.

Deneme yapılan bölgeyle ilgili haberde verilen bilgilere göre bilim insanlarının çalıştığı santralde, zehirli hardal gazı, sinir gazı gibi kimyasallar üretiliyormuş. Muhaliflerden gelebilecek bir saldırıya karşı elektrik kesintisinin önüne geçebilmek için ise tesise yeni güç jeneratörleri ve yüklü miktarda mazot yüklenmiş.

Haberde son olarak Suriyeli muhaliflerin düşüncelerine yer verildi. Spiegel’e demeç veren bir Özgür Suriye Ordusu yetkilisi, muhaliflerin kimyasal tesisi hedef alma gibi bir gayeleri olmadığını, tesisi Amerika’nın kontrol altına almasını istediklerini belirtti. Muhaliflerin endişesi ise, kimyasal silahların sadece Esad rejimi tarafından değil, Esad sonrasında gelecek radikal güçlerin eline geçmesiydi.

 

(TUİÇ Akademi, star, miliyet, ntv)

 

Esra KAYA

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...