Etiyopya Afrika’da En Hızlı Büyüyen Ekonomiye Sahip

Etiyopya, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahipken, bu yıl IMF tarafından yapılan araştırma sonucunda Afrika kıtasının en hızlı büyüyen ekonomisi olarak gösterildi.

 

Etiyopya, Nijerya’nın ardından Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi olarak, gelişmekte olan sanayisi ve büyüyen ekonomisiyle kıtanın göze çarpan ülkeleri arasındadır.

Afrika kıtasının gerçek anlamda sömürgeleşmeyen tek ülkesi olan Etiyopya, yaklaşık 100 milyon nüfusa, zengin tarihe ve kültürel mirasa sahiptir, aynı zamanda insanlığın da beşiği olarak kabul edilir.

Afrika Boynuzu ülkesi, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu gibi önemli kuruluşların merkezlerine de ev sahipliği yapar.

Etiyopya’nın ekonomisi, Gana’ların neredeyse iki katıdır ve yoğun olarak hizmet ve tarımda yoğunlaşmaktadır. Etiyopya’da en çok üretilen tarım ürünleri; tahıl, kahve, yağlı tohum, pamuk, şeker kamışı, sebze ve çiçek iken, sanayi ürünleri ise gıda, meşrubat, tekstil, deri, kimya, metal ve çimento. Ülkede en çok ithal edilen ürünlerin başında ise gıda ürünleri, petrol ve petrol ürünleri, kimya, makine, motorlu araçlar ve tekstil ürünleri geliyor.

Denize erişimi olmaması sebebiyle Cibuti Limanı’na bağımlı olan Etiyopya, komşulara bağlanan yeni otoyol ve demiryollarıyla bölgesinde ekonomik bir merkez olmak için çaba sarf ediyor.

Etiyopya’da ihracatı artırmak için kurulan ve yabancı yatırımcıları çekmeyi başaran organize sanayi bölgelerinin sayısı ise her geçen gün artıyor.

Sahip olduğu enerjinin çoğunu hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Nil üzerine inşa ettiği Hedasi Barajı sebebiyle de Mısır’la uzun süredir gerginlik yaşıyor.

Afrika’nın diğer ülkeleriyle kıyaslandığında sömürgecilik geçmişi olmayan Etiyopya, bu bakımdan da şanslı bir ülkedir. Ekonomik ve ticari gelişim göstermeye açık bir konumda olduğu görülür.

 

Büşra GÜRSOY

o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

 

Kaynak:

 

<https://cdnuploads.aa.com.tr/uploads/Contents/2018/05/01/thumbs_b_c_dc427f3749a7c5df2bf6d06620fbd2f0.jpg?v=111825> Erişim:03.05.2018

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...