Etiyopya Afrika’da En Hızlı Büyüyen Ekonomiye Sahip

Etiyopya, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahipken, bu yıl IMF tarafından yapılan araştırma sonucunda Afrika kıtasının en hızlı büyüyen ekonomisi olarak gösterildi.

 

Etiyopya, Nijerya’nın ardından Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi olarak, gelişmekte olan sanayisi ve büyüyen ekonomisiyle kıtanın göze çarpan ülkeleri arasındadır.

Afrika kıtasının gerçek anlamda sömürgeleşmeyen tek ülkesi olan Etiyopya, yaklaşık 100 milyon nüfusa, zengin tarihe ve kültürel mirasa sahiptir, aynı zamanda insanlığın da beşiği olarak kabul edilir.

Afrika Boynuzu ülkesi, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu gibi önemli kuruluşların merkezlerine de ev sahipliği yapar.

Etiyopya’nın ekonomisi, Gana’ların neredeyse iki katıdır ve yoğun olarak hizmet ve tarımda yoğunlaşmaktadır. Etiyopya’da en çok üretilen tarım ürünleri; tahıl, kahve, yağlı tohum, pamuk, şeker kamışı, sebze ve çiçek iken, sanayi ürünleri ise gıda, meşrubat, tekstil, deri, kimya, metal ve çimento. Ülkede en çok ithal edilen ürünlerin başında ise gıda ürünleri, petrol ve petrol ürünleri, kimya, makine, motorlu araçlar ve tekstil ürünleri geliyor.

Denize erişimi olmaması sebebiyle Cibuti Limanı’na bağımlı olan Etiyopya, komşulara bağlanan yeni otoyol ve demiryollarıyla bölgesinde ekonomik bir merkez olmak için çaba sarf ediyor.

Etiyopya’da ihracatı artırmak için kurulan ve yabancı yatırımcıları çekmeyi başaran organize sanayi bölgelerinin sayısı ise her geçen gün artıyor.

Sahip olduğu enerjinin çoğunu hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Nil üzerine inşa ettiği Hedasi Barajı sebebiyle de Mısır’la uzun süredir gerginlik yaşıyor.

Afrika’nın diğer ülkeleriyle kıyaslandığında sömürgecilik geçmişi olmayan Etiyopya, bu bakımdan da şanslı bir ülkedir. Ekonomik ve ticari gelişim göstermeye açık bir konumda olduğu görülür.

 

Büşra GÜRSOY

o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

 

Kaynak:

 

<https://cdnuploads.aa.com.tr/uploads/Contents/2018/05/01/thumbs_b_c_dc427f3749a7c5df2bf6d06620fbd2f0.jpg?v=111825> Erişim:03.05.2018

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.